Mercedes i Apple Watch
U VAZDUHU · tech/web

Sve je bliži dan kada ćemo svim sistemima automobila upravljati pomoću pametnih uređaja, što i jeste logičan sled u povezivanju dva tehnološka proizvoda koja trenutno najviše koristimo. Očekivano, najveću bitku vode Apple i Google preko Androida. A kada se ta borba završi, sa izglednim ishodom da svi automobili podržavaju obe najpopularnije platforme, verovatno će smartfoni, satovi i vozila biti dovoljno „pametni“ da mogu da komuniciraju i voze bez čovekove asistencije.

Mercedes je među prvima predstavio novu MB Companion aplikaciju za Apple Watch. Ona omogućava da na satu zadate destinaciju vožnje, pa taman dok siđete iz stana ili kancelarije do automobila ruta će se učitati u navigacioni sistem i sve je spremno za pokret. Trenutno aplikacija radi sa Mercedesima C i S klase opremljenim COMAND Online sistemom, dok će podrška za druga vozila stići nešto kasnije. Iz nemačkog giganta najavljuju da će putem sistema za Apple Watch omogućiti proveru nivoa goriva u rezervoaru, ali i drugih parametara automobila.

Za Apple Watch je spreman i Volkswagen koji je lansirao verziju aplikacije za kontrolu vozila MCN (Mobile Car-Net) kompatibilnu sa pametnim satom iz „jabuke“. Ta aplikacija već radi preko telefona, a može recimo da očita količinu goriva u rezervoaru, ali i da otključa vrata. Kako je najavljeno, svi modeli „narodnog automobila“ će biti opremljeni MCN sistemom, ali će očekivano dolaziti samo u bogatijim paketima opreme.

Imuni na pametan sat iz Apple-a nisu ostali ni u BMW-u i Porsche-u. I kod njih aplikacija omogućava praćenje automobila preko sata. Kod BMW ona omogućava da daljinski pratite status baterije na modelima i3 i i8, sam proces punjenja, maksimalan domet sa postojećim punjenjem kao i da li ste zaključali vrata. Aplikacija pruža informacije kada je baterija automobila potpuno napunjena, ali i omogućava podešavanje klima uređaja na daljinu, odnosno pre nego što sednete u auto. Preko sata ćete lakše pronaći svoj auto na velikom parkingu. Kod Porsche-a aplikacija proverava da li je auto zaključan, prozori zatvoreni, ali i omogućava pronalaženje ljubimca na četiri točka na parkingu. Čak će uključiti i siremu da vas auto „pozove“.

Jednako daleko sa primenom Apple Watch-a su otišli u Tesla Motorsu sa modelom S električnog automobila. Aplikacija omogućava da preko sata, a putem interneta, upravljate većinom komandi auta kao što su otvaranje vrata i panoramskog krova, porta za punjenje, da odredite nivoe punjenja baterija, upravljate klimatizacijom i još puno toga.

Withings Activite Withings Activité – jednostavni pametni sat kvalitetne izrade Ivan Jevdjic, Samsung AV trener Premijera nove generacije Samsung televizora i zvučnika 73260 Tesla H785 – domaći tablet dobrih performansi Ayo Ayo: Naočare za regulisanje sna, povećanje energije i sprečavanje džet lega postale najpopularniji tehnološki proizvod na Indiegogo platformi · · ·