43. FEST - program
KULTURA · film/TV

Nakon što sam detaljno proučio program 43. FEST-a, sastavio sam za vas ovaj kratki vodič koji će vam, siguran sam, pomoći da lakše odaberete filmove koje želite da pogledate i na vreme obezbedite ulaznice.

Ove godine, filmovi na FEST-u su podeljeni u devet programskih celina, od kojih će tri biti takmičarske.

GLAVNI PROGRAM – TAKMIČARSKI

Među ponuđenim naslovima u Glavnom takmičarskom programu, pre svega bih izdvojio filmove Budala i Neshvaćena. Budalu je režirao Jurij Bikov, ruski sineasta koji je prošle godine filmom Major oduševio publiku FEST-a. Ovoga puta, Bikov nam donosi priču o čoveku koji pokušava da se izbori sa korumpiranom birokratijom, a sve u pokušaju da izdejstvuje iseljenje zgrade koja bi svakog trenutka mogla da se sruši.

Asia Argento je pre svega poznata kao glumica i kćerka horor maestra Darija Argenta, mada je poslednjih godina sve cenjenija i kao rediteljka. Njena treća režija, film Neshvaćena, autobiografska je priča o odrastanju u senci slavnih roditelja, smeštena u Rim 1984. godine. Jednu od glavnih uloga u filmu tumači Charlotte Gainsbourg.

SRPSKI FILM

U nacionalnoj selekciji će se boriti dvanaest filmova, od koji će čak pet na FEST-u imati svoje domaće premijere. Najviše se očekuje od Ničijeg deteta Vuka Ršumovića, filma koji je sa velikim uspehom prikazan u Veneciji, a zatim nastavio uspešan festivalski život. Film je zasnovanom na istinitom slučaju bosanskog dečaka koji je odrastao među vukovima.

Veliku pažnju privlači i Enklava. Film Gorana Radovanovića će na ovogodišnjem FEST-u imati svoju svetsku premijeru. Enklava govori o sudbini Srba na Kosovu kroz priču o desetogodišnjem dečaku koji u ratnom vihoru pokušava da sahrani svog voljenog dedu Milutina.

GRANICE

U okviru treće i poslednje takmičarske celine biće prikazana provokativna ostvarenja iz čitavog sveta, filmovi koji smelošću i inovacijama pomeraju granice. Konkurencija je žestoka, a za vas sam pripremio najave za neke od najzanimljivijih filmova.

Devojka se vraća kući sama, noću

R100

Samuraj

Vidim, vidim

THRILLS AND KILLS

Posetioci FEST-a će u ovoj selekciji moći da pogledaju najzapaženije i najhvaljenije žanrovske filmove. Biće tu horora, akcije, komedije… Evo nekoliko preporuka:

Babaduk

Tokijsko pleme

Plava ruina

MICROVAWE

Pet domaćih i jedan regionalni mikrobudžetski/garažni film su uvršteni u ovu programsku celinu, a treba istaći da Isceljenje, Petlja i Tmina učestvuju i u takmičarskoj selekciji Srpski film. Isceljenje je jedan od retkih domaćih filmova koji za temu ima pravoslavlje i duhovnost. Debitantsko ostvarenje Ivana Jovića je sa uspehom prikazano na nekoliko inostranih festivala, a u Skoplju je osvojilo nagradu za najbolji film u selekciji Cine Balkan.

FORUM

U ovoj selekciji će biti prikazan i južnokorejsko-japanski film Tenor koji je sniman u Beogradu. U ovom biopiku glume domaći glumci Nataša Tapušković, Dragan Mićanović i Svetozar Cvetković.

HORIZONTI

U obilju zanimljivih naslova, teško je odabrati. U ovoj programskoj selekciji biće prikazani filmovi vrsnih režisera iz čitavog sveta. Svoja nova ostvarenja predstaviće Ken Loach (Džimijeva dvorana), François Ozon (Nova prijateljica), Andrej Končalovski (Bele noći poštara Alekseja Trjapicina), Abel Ferrara (Pazolini)… Posebnu pažnju skrećem na dva filma: odličnu švedsku dramu Turista i holandsko-belgijsko-srpsku koprodukciju Nebo iznad nas u kojoj glavne uloge tumače Nikola Rakočević, Nada Šargin i Boris Isaković.

PANORAMA i GLAVNI PROGRAM – VAN KONKURENCIJE

Pored filmova viđenih za Oskara (Rvanje s ludilom, Teorija svega, Divljina, I dalje Alis, Čovek ptica, Ritam ludila), u izbor su uvrštena sveža ostvarenja proverenih favorita kao što su Woody Allen (Magija na mesečini), John Boorman (Kraljica i zemlja), Susanne Bier (Druga šansa), David Cronenberg (Mape do zvezda)… FEST će 27. februara otvoriti francuski biopik Sen Loren.

Majklu Kitonu je za dlaku izmakao Oskar za najbolju glavnu mušku ulogu Sutra počinje prodaja ulaznica za 43.FEST Asteriks Porodični dan u bioskopima Cineplexx: Asteriks i Obeliks na velikom platnu So zemlje Oskar 2015: Kandidati za najbolji dokumentarac Jupiter Uzdizanje “Jupiter: Uzdizanje” od danas u bioskopima · · ·