Mrtva nacija
KULTURA · film/TV

Festival Slobodna zona osnovan je pre 13 godina s namerom da prikazuje dokumentarce koji se bave različitim pitanjima vezanim za ljudska prava, ali je tokom svog postojanja proširio polje delovanja i danas na ovoj jedinstvenoj filmskoj reviji gledaoci imaju prilike da vide filmove koji pomeraju estetske i žanrovske granice.

Ovogodšnje izdanje festivala otvoriće film „Dan oslobođenja“, koji prikazuje prvi nastup jedne grupe sa Zapada (sastava Laibach iz Slovenije) u Severnoj Koreji.

Sutra i prekosutra u Domu omladine bićete u prilici da pogledate sledeće filmove:

Osmi kontinent + Mrtva nacija – (set od jednog kratkometražnog i jednog dugometražnog filma)

Osmi kontinent – Na ostrvu Lezbos postoji stara napuštena deponija koja se nalazi na planini sa dva velika kratera prepunjena hiljadama izbegličkih prsluka za spasavanje. Jedini stanovnik ovog mesta koje liči na vanzemaljsku planetu ili neki novi kontinent je jedan radnik.

Mrtva nacija – Mrtva nacija je dokumentarni esej koji prikazuje izvanrednu zbirku fotografija iz malog rumunskog grada, nastalih tokom 1930-ih i 1940-ih. Muzika tokom filma i isečci iz dnevnika jevrejskog lekara iz istog perioda, dočaravaju ono što na fotografijama izostaje: uspon antisemitizma sa uznemirujućim prikazom rumunskog holokausta, što predstavlja temu o kojoj se ne govori često u savremenom rumunskom društvu.

Pričest – Kada su odrasli nesposobni, deca su prinuđena da ubrzano odrastu. Ola, koja ima 14 godina, i njen brat Nikodem, koji ima 13, odrastaju usred porodične drame koju mnoga druga deca ne bi mogla da podnesu. Pa ipak, oni imaju svoja tajna oružja – ona harizmu, moć i praktičnost, a on to što je jednostavno iskren. Upravo je to ono što im pomaže da se suoče s ocem koji je alkoholičar, majkom koja ih je napustila kako bi započela život sa drugim muškarcem u drugom gradu, kao i turobnom svakodnevicom života u malom katoličkom poljskom selu.

Lepa figura  + Nezakonito – (to je set od jednog kratkometražnog i jednog dugometražnog)

Lepa figura – Film o povučenoj ali naivno radoznaloj čistačici koja se zaljubljuje u jednu od diplomiranih devojčica iz škole u kojoj radi. Njena ljubav je od početka beznadežna ali za trenutak ona veruje da se može ostvariti i pokušava da kaže devojci kako se oseća.

Nezakonito – Brat i sestra i neodozvoljena ljubav. Otac lekar i nekoliko optužbi. Porodica u kojoj niko nikada nije postavio granicu između onoga što je moralno i onoga što je zakonito. Čak ni kada se radi o abortusu.

Božanski poredak – Godina je 1971: Nora je mlada majka i domaćica, koja živi sa suprugom i njihova dva sina u staromodnom švajcarskom seocetu, još uvek netaknutom velikim društvenim preokretima, koje je donela šezdesetosmaška revolucija. Protesti za ostvarivanje građanskih prava, seksualna revolucija i kontrakulturni pokreti mladih, su pojmovi koji jedva da znače nešto u Norinom selu. Norin život takođe nije pogođen time, ona je mirna osoba koja se svima dopada – ali sve se menja kada javno krene da se bori za pravo glasa švajcarskih žena, nešto što Švajcarci treba da izglasaju  7. februara 1971. godine.

Festival Slobodna zona i City magazine vode vas na projekcije koje se održavaju u Domu omladine Beograda. Podelićemo dva puta po dve karte za svaki od ovih filmova. Da biste ušli u konkurenciju za ulaznice, potrebno je da u komentarima na ovu vest na našoj FB stranici napišete koji od ovih filmova želite da gledate.

Jigsaw Slagalica strave 8: Najstrašniji horor svih vremena se vratio! Will & Grace Fenomen Vil & Grejs u sedam hitrih aksioma cover Omiljeni filmovi poznatih reditelja Michael Fassbender Top 5+1 uloga Michaela Fassbendera