Ja ili neko drugi
KULTURA · pozorište

Predstava “Ja ili neko drugi”, rađena po tekstu Maje Pelević, a u režiji Jelene Bogavac, sa fantastičnom glumačkom podelom – Jovana Stipić, Aleksandra Janković, Vlada Aleksić, Miloš Vlalukin, ponovo je na repertoaru Mikser Teatra 29. i 30. septembra, u 21h u Mikser House-u (Karađorđeva 46).

Drama “Ja ili neko drugi” inspirisana je istinitim događajem – kidnapovanjem i oslobađanjem austrijske devojčice Nataše Kampuš. Događaj je poslužio kao okidač za pisanje priče koja ispituje koncept slobode u savremenom životu koji, u velikoj meri, pokreću i kontrolišu mediji. Manir pisanja komada je poetičan i fragmentiran – priča ispričana od strane glavnog protagoniste sporadično biva prekinuta horom medija, komšija i savesnih građana, dok se celokupan tok priče s vremena na vreme prekida upadicom

“U ovoj predstavi govorimo o posledicama medijske manipulacije, koja je proizvod realnog tragičnog događaja, koji posluži kao hrana žutim medijima za razbarušene strasti kiča, šunda i lažne empatije. Surovi konzumeristički svet sklon je linču umesto prave empatije”, rekla je rediteljka Jelena Bogavac.

Drama se takođe dotiče i pojma podeljenog identiteta, izraženog u naslovu predstave, odnosno u dilemi: ja ili neko drugi. Kada heroina predstave, nakon deset godina zatočeništva, konačno biva oslobođena, ona biva uvučena u snažnu i moćnu medijsku i javnu mrežu. Paradoksalno, onog momenta kada konačno dobija svoju slobodu, njen život postaje vlasništvo medija, stoga je ključno pitanje koje predstava postavlja to da li pojedinac može istinski da bude slobodan kada ga novi otmičari čekaju iza ugla.

Mikser House i City Magazine podeliće dva puta po dve ulaznice za oba izvođenja ove predstave (29. i 30. septembra). Da biste ušli u konkurenciju za ovu lepu nagradu, potrebno je da u komentarima na ovu vest na našoj FB stranici napišete koja je predstava ostavila utisak na vas u poslednje vreme.


Danas-Prvi-Bitef-bez-Jovana2-750x400 49. BITEF Psovanje publike City letnja preporuka #40: Premijera predstave „Psovanje publike“ “What the Fuck are We Doing Here” u režiji  Maje Maletković Mikser teatar: Premijera predstave „What the fuck are we doing here?“ pocetak City letnja preporuka #11: Dve letnje premijere u okviru Mikser teatra