Viski (foto: google images)
PULS GRADA · gastro

Zabrana prodaje alkoholnih pića, koja je u Americi bila na snazi od 1920. do 1933. godine, nije prihvaćena bez pobune. Uskratite ljudima alkohol i oni će pronaći neverovatno dovitljive načine da ponovo dođu do njega. Jedna pesma pred eru prohibicije tugaljivo poručuje da će sa zabranom alkoholnih pića svaki dan postati poput nedelje, dana koji je ozbiljan i posvećen bogu.

Da su tvorci ove pesme W. M. Jerome i Jack Mahoney sačekali nekoliko meseci, ne bi morali stihovima da se opraštaju od voljenog viskija. Velika nadanja sledbenika protestantske veroispovesti, koji su ideju prohibicije predložili vlastima nadajući se moralnijem svetu, doživela su krah. Viski se sa drugim alkoholnim pićima vrlo brzo preselio na crno tržište.

Pojedini ljudi korene viskija traže u prvim destilacijama alkohola koje su zabeležene u Italiji u trinaestom veku, ali sa sigurnošću možemo reći da se reč viski u Irskoj i Škotskoj pojavila tek uoči renesanse. Viski se može praviti od više biljaka. U Kentakiju i Tenesiju aromu mu daje kukuruz i poznat je kao burbon, dok se u Škotskoj uglavnom bazira na ječmu i u svetu prepoznaje kao skoč.

U doba prohibicije, Irska je izgubila mnogo jer nije želela da se bavi ilegalnim švercom. Prepustila je vođstvo Škotima, uprkos tome što je mogla da se pohvali najstarijom destilerijom viskija na svetu – Old Bushmills je dobila licencu za rad 1608. godine. Do 1972. u ovoj zemlji preživele su samo četiri destilerije pod okriljem jedne kompanije. Sad su tu brendovi Jameson, Yellow Spot, Cooley i drugi, koji doživljavaju pravi preporod u Americi. U jeku interesovanja za seriju Mad Men, koja je veoma popularizovala viski, ovo piće se izborilo za mesto u klubovima uprkos neprikosnovenoj vladavini votke. U poslednjih desetak godina, prodaja irskog viskija u Americi skočila je za neverovatnih 1000 odsto.

Način na koji se viski priprema i skladišti ključan je za aromu koja će ga pratiti. On ne sazreva u flaši i kvalitet koji se od njega očekuje mora se postići u periodu između destilacije i pakovanja. To je glavni razlog što flaširani viski posle niza godina može imati status rariteta, ali ne mora nužno biti bolji od viskija koji se može kupiti u prvoj prodavnici. Viski sazreva u drvenim buradima, najčešće napravljenim od američkog ili francuskog hrasta, i može biti dosta skup.

Blic je 2011. godine preneo vest da je otkrivena najstarija flaša viskija na svetu. Pošto je mala količina ovog pića „provela“ 105 godina u podrumu istoričarke Allie Sisell, prodata je kompaniji Master of Malt. Od kupljenog uzorka kompanija je uspela da iscedi samo jednu flašu viskija i proda je za 1,4 miliona dolara. Neverovatna cifra, ali zaista. Reč je o prvoaprilskoj šali u koju su mnogi poverovali, iako su datum objavljivanja informacije i igra reči dovoljni da se posumnja u istinitost – ime Allie Sisell može se čitati i kao Lies, All Lies (laži, sve same laži).

Kompanija Master of Malt jedna je od mnogih koja je nastala i razvila se u Škotskoj, zemlji sa preko stotinu destilerija viskija, što je doprinelo ubedljivosti njihovog aprilskog nestašluka. Specijalna boca škotskog Macallana prodata je prošle godine po ceni od 628 000 dolara na aukciji u Hong Kongu i ona će, sasvim sigurno, još dugo vremena držati rekord. Pored Macallana, dobro je poznato da se u hladnoj Škotskoj ljudi greju i pomoću Chivasa Regala, Ballantinesa, Johnniea Walkera i mnogih drugih. U ovoj zemlji postoji oko dvadeset miliona buradi viskija – na svakog čoveka koji tamo živi dolazi oko četiri bureta.

Koliko god ga volela, Škotska sav taj viski neće popiti sama. Oprez pri tome nikada nije na odmet, jer viski sadrži oko 40 odsto alkohola. Do sada smo se uverili da zabrana ništa ne rešava. Umesto trezvenog raja na Zemlji, poklonici protestantizma i prohibicije iz prve polovine prošlog veka dobili su samo loše vesti. Charles Hanson Towne objavio je u prvim godinama prohibicije da je, prema podacima prikupljenim u oko trideset američkih gradova, stopa kriminala porasla za 24 odsto, ubistva za 12,7, a upotrebe droge za 44,6 odsto. Ukidanje viskija i drugih pića dovelo je, drugim rečima, do procvata mafije u Americi.

Viski, međutim, nije lek, baš kao što to nije ni rakija. Alkohol može dovesti do trovanja organizma i zavisnosti, povezan je sa cirozom jetre, šlogom, karcinomom i mnogim drugim oboljenjima, koja nastaju od nekontrolisane i prekomerne upotrebe. U životu je najteže postići ono što se čini najlakšim – umerenost. Pijte pažljivo i živeli!

DVORISTE-46 Restoran Dvorište: Magija malih stvari CuFtNLVWAAE0p1J cover Bolivijska priča 005 Restoran Patlidžan: Kako je nastao restoran beogradske hrane Automatski nacrt Vegetarijanka koja je posle 22 godine prvi put probala meso ·