swamp-sparrow-1765271_1280
U VAZDUHU · životinje

Jedno istraživanje otkrilo je da jedna vrsta vrapca cvrkuće istu pesmu već više od 1.000 godina. U pitanju su vrapci iz američkih močvara koji mogu precizno da imitiraju pesmu svojih predaka.

Istraživači su otkrili da močvarni vrapci, latinskog naziva Melospiza georgiana, ne uče nove melodije nasumice, već selektivno biraju koje će naučiti. Oni uvek biraju one pesme koje su češće, tako da izbegavaju dolazak novih i čuvaju stare. Po tom mehanizmu, vrapci čuvaju tradiciju određenih melodija koje se prenose i na naredne generacije. To znači da se pesme prenose i dugi niz godina, pa je moguće da su melodije koje se čuju danas iste kao one od pre 1.000 godina na tom istom mestu. Fascinantno je da vrapci na taj način čuvaju tradiciju putem komunikacije.

puppy-dog-eyes Šta nam psi poručuju svojim ponašanjem COLOMBIA-FBL-WC-2018-PREDICTION-LIONS Životinje proroci: Ko će pobediti na Svetskom prvenstvu u fudbalu collage Kada bi nas neko gledao kao što ovi psi gledaju hranu nature-3042751_1280 5 zabluda o ponašanju pasa · · · ·