cover
PULS GRADA · enterijer/arhitektura

Pre nego što nam stigne zima sa praznicima, a sa njom još i nova kalendarska godina, vreme je da se jesen iskoristi za sređivanje i preuređivanje doma. To ne mora da podrazumeva neke velike i ambiciozne poduhvate, jer će se čak i male ali pametne promene vidno uočiti. Evo nekih saveta koji će vam poslužiti kada je izbor boja, materijala, objekata i dekoracije u pitanju.

Plišani materijal

Ako je i jedan materijal bio popularan ove godine, onda je to svakako pliš. I to ne samo da je predvodio u odevanju, već se uvukao i u unutrašnje uređenje doma i druge vidove dizajna. Zato je jesenje preuređivanje idealno vreme da odaberete neki lep plišani komad za vaš prostor. To može biti više jastuka u raznim bojama ili pak jedan interesantan jastuk koji će poslužiti kao akcenat. Za slučaj da želite neki veći plišani komad, presvucite stare fotelje ili stolice, i odmah ćete dobiti osvežen i moderan nameštaj.

Štrikani objekti

Ne tako čest i prisutan trend pletenog ili štrikanog nameštaja ponovo je u modi. On se može manifestovati u vidu dekorativnih detalja ili kao centralni komad nameštaja. Ako vam prostor dozvoljava, bilo bi idealno da razapnete staru dobru ležaljku između zidova. Ne samo da će biti idealna za odmor i dremku, već će ostatak prostora dobiti unikatniji izgled. Prelepa pletena stolica u nekoliko boja ili abažur za luster podjednako će biti efektni. Prigrlite ovaj jesenji boho šik stil, jer se nećete pokajati.

Roze boja

Ukoliko vam novac i vreme ne dozvoljavaju neke značajnije promene u enterijeru, ne brinite jer i sitnice dosta toga mogu izmeniti. A ukoliko ste se pitali koja boja bi trebalo da dominira, onda je to bledo i nežno roze. Ta nijansa svakako više podseća na proleće, ali baš zbog toga je jesen pravo vreme da je uvedete. Ne treba sve uvek da bude u očekivanim oker i zagasitim tonovima. Posuđe, posteljina, poslužavnik koji služi kao postolje za nakit ili parfeme, samo su neke od stvari do kojih lako možete doći.

Viseća dekoracija

Podrazumeva se da je važno šta vam se nalazi na zidovima, pa nije loše da s vremena na vreme razmestite i ubacite neka nova umetnička dela. Uramljene slike, grafike i fotografije više su nego dobrodošle, ali da biste uneli malo dinamike i raznolikosti, uvrstite i viseća umetnička dela u obliku nekakvih mini skulptura i instalacija. Takozvani hvatač snova, kristali, školjke, pa čak i suvo cveće u dekorisanim providnim ramovima svakako su inventivni ukrasi, koji mogu biti zakačeni na zidu ili slobodno visiti u prostoru.

Držači za sveće

Skoro ništa ne budi pravi jesenji osećaj kao umotati se u ćebence, piti topli čaj, čitati knjigu, i zapaliti mirišljavu sveću. Da bi ovaj ritual bio potpun, potrebni su vam lepi stalci za sveće. Zaboravite na klasične svećnjake i čaše, već se odlučite za glomazne i prenosive posude koje ćete lako razmeštati po stanu. Kombinacija mesinga i stakla lepo se uklapa, a i slaže se sa većinom dekorativnih stilova u enterijeru. Još samo da posuda za sveće ima ručku, pa ćete dobiti prenosivu umirujuću atmosferu koju nudi sveća.

Jesenje zelenilo

Biljke su uvek popularne i dobrodošle u svakom domu, u svako vreme. Samo zato što je jesen ne treba sve da bude obmotano suvim lišćem; naprotiv. Kaktusi i čuvarkuće laki su za održavanje ako niste veliki poznavalac kultivisanja kućnih biljaka. Od njih možete napraviti i jedno umetničko delo koje ćete zakačiti na zid, a koje će dočekivati vaše goste na ulazu. U kuhinji je lepo i korisno u teglicama imati začinsko bilje, poput ruzmarina i bosiljka. A u slučaju da biste zaista izbegli bilo kakve biljke i cveće, i najobičniji ukrasni tanjir sa floralnim motivima na zidu poslužiće svrsi.

OTISAK 1024 x 800_cover Tikkurila: Podovi za svačiji ukus 21950711_781601318691079_4653429412315283861_cover 55. Sajam nameštaja u Beogradu pagecover Lepota napuštenih zdanja u Francuskoj Šta je IKEA spremila za kućne ljubimce? IKEA: Nameštaj za kućne ljubimce dizajnirali veterinari · · · · · · · · · ·