Jovana Kostić
PULS GRADA · kulinarka

Moram da vam priznam da sam poslednjih meseci jela gotovo svaki dan isti doručak. Ne znam da li je zbog toga što sam postala dosadna i potpuno nekreativna, zato što sam lenja ujutru ili, jednostavno, jer je ovaj doručak za mene savršenstvo i nema potrebe da ga menjam. Naime, radi se o doručku koji se sastoji iz nekoliko slojeva, te se može napraviti i više različitih kombinacija u zavisnosti od sastojaka koje imate u kuhinji. Ipak nisam toliko nekreativna izgleda…

Piše: Jovana Kostić

Kada pravim ovaj doručak obično kao prvi sloj stavim jogurt (najviše volim grčki jogurt jer je kremast i taaako ukusan), zatim domaću granolu (najviše volim domaću jer je pravim baš po mom ukusu, ali slobodno možete koristiti i kupovnu ako vam je tako lakše). Najvažniji sloj je ovas koji treba da preko noći odstoji u mleku a koji se takođe može kombinovati na bezbroj načina (u ovom receptu sam koristila ovas sa kakaom. Za poslednji sloj sam iskoristila puter od lešnika koji se može zameniti puterom od badema, oraha, indijskog oraha ili kikirikija, u zavisnosti od toga šta vam je pri ruci ili šta najviše volite. Na kraju sam ovas ukrasila domaćim čokoladicama, mada možete dodati još malo grčkog jogurta, šlaga od kokosa ili svežeg voća.

Prvi sloj: Grčki jogurt
Drugi sloj: Domaća granola
Treći sloj: Ovas potopljen u mleku
Četvrti sloj: Puter od lešnika
Ukras: Domaće čokoladice

Evo kako da sve pripremite:

Domaća granola

1,5 šolja ovsa
1/2 šolje seckanih lešnika
1/2 šolje seckanih badema
1/2 šolje seckanih oraha
1/3 šolje pirea od jabuke
1/4 šolje javorovog sirupa
1 kafena kašičica ekstrakta od vanile
1 kafena kašičica cimeta
2 supene kašike kokosovog ulja

Priprema:
Zagrejati rernu na 170 stepeni Celzijusa. Sipajte ovas, orahe, lešnike, bademe i cimet u činiju i dobro izmešajte. Dodajte pire od jabuke, kokosovo ulje, javorov sirup i ekstrakt od vanille i mešajte dok se sve ne sjedini. Sipajte granolu u pleh preko koga ste stavili papir za pečenje. Ukoliko želite da bude hrskavija, pospite odozgo malo kokosovog šećera pre pečenja. Pecite granolu oko 15-20 minuta. Izvucite je iz rerne i okrenite. Pecite još oko 15-20 minuta dok ne dobije zlatnu boju. Izvucite granolu iz rerne i sačekajte da se potpuno ohladi a zatim je izlomite na sitne komadiće. Prelijte je mlekom od badema ili lešnika ili pomešajte sa čia semenkama ili ovsem.

Ovas potopljen u mleku:

1 šolja ovsa
1,5 šolja mleka od pirinča ili badema
2 kašike čia semenki
1 kašika sirupa od agave
1 kašika kakaa

Priprema:
U činiju sipati ovas, dodati čia semenke, agave i kakao. Dodati mleko i sve dobro izmešati. Ostaviti u frižideru preko noći.

Puter od lešnika:

2 šolje pečenog lešnika bez ljuske
2 supene kašike šećera od kokosa

Priprema:
Stavite lešnik u multipraktik i mutite nekoliko minuta dok ne pusti ulje i pretvori se u puter. Dodajte kokosov šećer i mutite još minut. Sipajte u teglu i čuvajte puter u frižideru. Ukoliko želite da postignete zaista kremastu strukturu, u krem možete dodati malo vode (otprilike 1/4 šolje) i mutite sve dok se puter i voda potpuno ne sjedine.

Domaće čokoladice:
Sastojci:
1/2 šolje kokosovog ulja
1/2 šolje gorkog kakaa
1/4 šolje javorovog sirupa
1 supena kašika putera od lešnika

Priprema:
U manjoj šerpi zagrejte kokosovo ulje na slaboj vatri. Sklonite sa vatre, dodajte kakao i dobro promešajte kako biste razbili grudvice. Dodajte javorov sirup i puter od lešnika i sve sjedinite. Sipajte u silikonske modle za praline. Stavite čokoladice u zamrzivač i sačekajte minimum 15 minuta da se stegnu.

Kao što možete da vidite, ovaj doručak nudi bezbroj opcija i kombinacija, na vama je da budete kreativni i pronađete svoju omiljenu. Igrajte se voćem, bojama, sastojcima, život je ionako često dosadan i siv, zato ga treba učiniti šarenijim i lepšim, uživajući u malim stvarima.

Jovanini recepti Jovanin prolećni tiramisu Nova foto Jovana Kostić Jovanina crna limunada www.cooking.nytimes.com Ulepšajte pauzu za ručak ukusnim salatama od kinoe Jovana Kostić recepti Jovanine Rafaelo kuglice · · · ·