Vukašin Marković
U VAZDUHU · intervju

Vreme je novac, reći će vam neki biznismeni, međutim, ima i među muzičarima onih momaka koji veruju da je vreme provedeno u ćaskanju protraćeno u odnosu na ono vreme koje možete da provedete svirajući.

Zato je frontmen benda Irie FM bio koncizan u odgovorima na naša pitanja, a što se svirke tiče, najbolje će biti da se pripremite i bend poslušate u „Božidarcu“ 13. maja, kada je zakazan njihov solistički koncert. Ako do sada niste imali prilike da slušate one koji su 2012. bili proglašeni za najbolji evropski rege bend, ne bi trebalo da to sada propustite. Jer, ako su tada bili najbolji – kakvi li su danas?

Čini se da ste više svirali u inostranstvu nego na domaćem terenu, pa tako i konstatacija da ćete u Božidarcu održati prvi solistički koncert zvuči gotovo neverovatno… Kako vi to objašnjavate?

Da budem iskren, ne znam šta je toliko neverovatno. Svirali smo po inostranstvu, ali svakako ne u onoj meri u kojoj smo svirali ovde. Da, ovo je prvi solistički koncert u Centru za kulturu „Božidarac“. Ranije smo nastupali sa bendovima sa rege scene (Smoke’n’Soul, Hornsman Coyote)… Božidarac je drago mesto, a mi želimo da sviramo i tu.

Možemo li da se nadamo novom albumu? Koja je dinamika i kakvi su planovi objavljivanja novih pesama – hoće li to ipak biti čitav album ili singl po singl?

Za sada, singl po singl. Do kraja maja se očekuje spot za pesmu Oda koju smo premijerno izveli uživo u emisiji 3 boje zvuka. Tokom leta, nakon Ode izbacićemo još dva singla sa spotovima. Ideja je da dve trećine materijala izađe u vidu singlova, a da tek onda objavimo ceo album.

U Novom Sadu nedavno ste održali koncert o kojem se još uvek priča, da li sličnu stvar publika može da očekuje i u Beogradu?

Daćemo sve od sebe da bude i bolje od toga. Ipak je Beograd naš grad!

Da li tajna povećane euforije i popularnosti benda leži u singlovima Kliziš i Svi?

Definitivno da!

Vaš bend je prilično velik – kako se organizuje tolika grupa muzičara? Da li postoji neko čija se reč naročito poštuje? U kakav se kombi smestite kad pođete na turneju i da li vas nešto tako očekuje u narednim mesecima?

Celo leto smo na gotovo svim festivalima u regionu. Već dugo funkcionišemo u velikom broju, pa imamo dobar sistem. Svi smo kućni prijatelji i vrlo smo kolegijalni. Što se reči koje se poštuju tiče, možemo da kažemo da je to moja. Naravno, nikada finalno izrečena bez usaglašavanja sa kolektivom. Kombi je idealan za kratke relacije, najbolje je 8+1, ali za daleke destinacije idealan je mini bus.

A GOOD WIFE 8 Mirjana Karanović: Samopouzdanje dolazi iz iskustva cover1 Branislav Mirosavljević (direktor kompanije Arts & Crafts): Stvaranje enterijera Darko Ivić Darko Ivić: Igram, treniram, učim… Pavle Zelić Pavle Zelić: Pisanje stripa je manje disciplinovano · · · ·