Vukovar Film Festival
KULTURA · film/TV

Filmski festival podunavskih zemalja u Vukovaru, festival je na kom se prikazuju i takmiče filmovi iz podunavskih i susednih zemalja – Hrvatske, Slovenije, Austrije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Češke, Grčke, Mađarske, Moldavije, Nemačke, Rumunije, Slovačke, Ukrajine. Ovo je jedini filmski festival zajednice podunavskih zemalja, koji se održava, doslovce, na Dunavu.

Piše: Sandra Rančić

Zamišljen je kao mesto gde se promoviše i širi kreativni potencijal filmskih autora iz regiona. Osnovu programa čine filmovi iz kvalitetnih i aktivnih kinematografija deset podunavskih zemalja. Drugi deo programa sadrži atraktivne filmske magnete za publiku, u koji ulaze najnoviji filmovi velikih svetskih reditelja. U prethodnih jedanaest godina, organizatori festivala, distributerska kuća Discovery film i grad Vukovar, prikazali su preko 400 filmova, među kojima su mnogi sa prefiksom kanskog ili berlinskog laureata, premijerno prikazani u Hrvatskoj.

NA POČETKU BEŠE ŠLEP

Prvobitno mesto radnje održavanja festivala, odredila je činjenica da su oba vukovarska bioskopa uništena u ratu. Ta činjenica dovela je do ideje da se projekcije održe na rečnom šlepu koji će se, samo za potrebe festivala, pretvoriti u otvoreni bioskop na reci Dunav. Prvih šest godina, filmovi su prikazivani na šlepu, pa je nagrada dobila ime – Zlatni šlep.

Šlep je već u prva tri izdanja festivala udahnuo novi život gradu: projekcije su bile prepune, Vukovaru u goste stizala su značajna imena međunarodne kinematografije… Narednih godina festival se širio, uvedeni su prateći programi, radionice, koncerti. Ukazala se potreba za širenjem liste lokacija, koje će svojom atmosferom zaista svaku projekciju učiniti posebnom, a ne bi se preteralo čak ni kad bi se reklo – čudesnom. U jedanaestoj godini postojanja, festival se odvijao na deset različitih lokacija, od kojih su neke u susednom Osijeku, Borovom Naselju, Valpovu, Belom Manastiru, Muzeju vučedolske kulture.

KLJUČNO ODREDIŠTE – FILM
Bogat i raznolik filmski program, podeljen je u tri glavna programa, i deset pratećih: Programi “Svet”, “Evropskih velikih 5”, “Evropo, otvori se”, “Viking invazija”, Francuski fokus” bili su veoma dobro posećeni; tu su se našli i filmovi koje potpisuju Andrey Zvyagintsev, Terrence Malick, Michael Haneke, Aki Kaurismaki. Posebno interesovanje publike izazvala je retrospektiva filmova čiji je autor kanski laureat, Cristian Mungiu. Publika je imala priliku da razgovara sa autorkom pobedničkog filma ovogodišnjeg Berlinala, mađarskom rediteljkom Ildikó Enyedi, čiji je film Telo i duša prikazan na svečanom otvaranju jedanaestog izdanja VFF.

KLJUČNA REČ – LOKACIJE

Dakle, na udaljenosti od 150 km od Beograda (nešto više od sat vremena vožnje u idealnim uslovima) nalaze se lokacije kojima je Vukovar Film Festival dao potpuno novi smisao.

Dunavska Ada

Prelepa, izuzetno lepo sređena dunavska vukovarska Ada još jedna je od lokacija gde publika, zajedno sa učesnicima festivala, vrlo rado dolazi na projekcije. Pesak, šumarak, lejzibegovi, veliko platno. Mogućnost da se između dva filma okupaš u Dunavu, odigraš odbojku na pesku, pojedeš odličnu riblju čorbu ( paprikaš) i popiješ neko fenomenalno vino iz susednog Iloka, u kom se nalazi jedna od najpoznatijih vinarija, sa svojim čuvenim sortama sa zapadnih delova Fruške gore.

Dvorac Eltz
Perivoj Dvorca Eltz, jedan od najsnažnijih simbola Vukovara, smešten je na obali Dunava, u njemu se nalazi Gradski muzej Vukovar koji je za vreme rata 1991. godine bio razrušen, i 2012. ponovo obnovljen. Večernje projekcije na otvorenom gde se prikazuje popularni prateći program „Svet” odnosno, najnoviji hitovi svetskih kinematografija.

Terasa Agencije za vodne puteve
Filmovi, Dunav, zvezdano nebo. Ovde se prikazuju dugometražni i kratkometražni filmovi iz službene konkurencije festivala. Svečano otvaranje i zatvaranje festivala uz neizbežan vatromet, takođe se odvija na ovoj terasi.

Turistički brod Bajadera
Nova vukovarska dunavska atrakcija, jeste lokacija prikazivanja programa DokuTv – Odabrao (čuveni) Đelo Hadžiselimović, s pet recentnih vrhunskih dokumentaraca uz plovidbu Dunavom. Jedna od najtraženijih lokacija, ulaznice gotovo uvek rasprodate unapred.

Film, music & soul kuhinja

Fascinantna povezanost filma i kuhinje je već opšte poznata stvar. Program kuhinja nacionalnih manjina, otvorenog je tipa, i odvija se u popodnevnim časovima, tik pre prvih projekcija. Pod naslovom “Lepota različitosti” predstavile su se srpska, nemačka, mađarska, rusinska i ukrajinska kuhinja, za hedoniste i filmofile svih boja i oblika.

Edukativne radionice filma i stripa, scenarističke radionice, koncerti, sve je to takođe prateći, ali integralni deo programa. Ove godine, radionice su imale najveći broj polaznika dosad, a dva veoma dobra koncertna nastupa održali su bendovi JINX i De Tour. Pred svaku večernju projekciju, gradom bi gromoglasno odjekivali zvuci afričkih bubnjeva, a u dnevnoj varijanti, Čarli Čaplin i slamnata kamera u glavnoj ulici bile su instagramska top destinacija.

ZLATNI ŠLEP
Ove godine je prikazano 80 filmova, od toga 28 u takmičarskom programu u trci za Zlatni šlep. Za najbolji dugometražni igrani film, nagradu je dobilo ostvarenje Iz ništavila, proslavljenog reditelja Fatiha Akina. U kategoriji kratkometražnog filma jlaureat je rumunski film Noć u Tokorikiju mlade i talentovane rediteljke Roxane Stroe. Zanimljivo je da je ovaj film bio njen diplomski rad koji na Akademiji profesori nisu prepoznali kao poseban, a kasnije je perolako upao u berlinsku konkurenciju i okitio se nagradom za najveću rediteljsku nadu.

Dokumentarni Zlatni šlep, dodeljen je nemačkom filmu Obećanje koji potpisuje rediteljski tandem Marcus Vetter i Karin Steinberger. Tri srpska filma, Rekvijem za gospođu J, Bojana Vuletića, dokumentarac Ljubiše Samardžića, Panta Rei, i kratkometražno ostvarenje Stefana Ivančića Kamen u ruci, imali su izuzetan prijem publike, sve tri projekcije bile su pune, na veliku radost Bojana Vuletića i Stefana Đorđevića, scenariste i snimatelja filma Kamen u ruci, koji su bili festivalski gosti.

Kratak i dirljiv film o životu i smrti Kratak i dirljiv film o životu i smrti $_cover Little Evil: Nova urnebesna komedija Netflix-a tulipfever Alicia Vikander i Cara Delevingne u novoj drami „Tulip Fever“ Fist They Killed My Father Pogledajte trejler novog filma Angeline Jolie · · · · · ·