Wolf-Hall-Episode-Icon-Images_E1_1920X1080
KULTURA · film/TV

Period vladavine engleskog kralja Henrija VIII je zapamćen kao vreme revolucionarnih odluka i događaja koji su zauvek promenili tok istorije ovog naroda. Nije slučajno da su mnogi autori iskoristili njegovu eru kao inspiraciju za svoja dela, još od Šekspirove drame, nebrojeno mnogo filmova, pa sve do skorašnje hit serije „Tjudorovi“. Aktuelna BBC istorijska drama „Wolf Hall“ je poslednje takvo delo u nizu.

Wolf Hall na male ekrane dolazi kao adaptacija istoimenog bestselera spisateljice Hilari Mantel koji je u verziji pozorišnog komada već pobrao lovorike. Radnja serije se bavi raskolom između Katoličke crkve i engleske krune početkom 16. veka i prikazana je iz perspektive Tomasa Kromvela (Mark Rajlens), jednog od najuticajnijih ljudi iz tadašnje administracije. Do konflikta je došlo jer engleski kralj Henri VIII (Demijan Luis) u dugogodišnjem braku sa Katarinom od Aragona nije uspeo da dobije muškog naslednika, pa je odlučio da ga poništi i sklopi novi sa svojom ljubavnicom, inače kraljicinom dvorskom damom, En Bolin (Kler Foj). Da bi to postigao, bio mu je neophodan blagoslov Katoličke crkve, koja se odlučno protivila razvodu. Pošto kralj kao glavni garant mira i stabilnosti na ovaj ili onaj način mora da dobije ono što zahteva, bilo je potrebno pronaći način kako da se izvede taj politički manevar, a da se ne uđe u direktan sukob sa Vatikanom.

U tu svrhu je angažovan kardinal Vulsi (Jonathan Pryce) da učestvuje u pregovorima sa rimskim papom. U Vulsijevoj službi se nalazio glavni protagonista serije, Tomas Kromvel, čovek relativno skromnog porekla (sin kovača) koji je pokušavao da za sebe pronađe mesto pod suncem u svetu titula, naslednih prava i privilegija engleske aristokratije i kraljevske porodice. Ambiciozan i inteligentan, nakon 12 godina provedenih u Italiji, reputaciju u Engleskoj stiče kao advokat i trgovac. Ono što ga je preporučilo da postane uticajan na dvoru i praktično postane Henrijeva desna ruka su lukavstvo i pragmatizam kojima je na vešt način uspevao da rešava probleme i izvuče najbolje iz najgorih okolnosti (danas bi to zvali zvali šef kabineta, generalni sekretar vlade ili možda čak šef biroa za komunikacije).

Paralelno sa kraljevim peripetijama, kroz seriju se provlači i povezana tema engleske reformacije tj. prvih klica protestantizma na ostrvu, koje su prikazane za to vreme revolucionarnim gestovima čitanja, komentarisanja i krijumčarenja Biblije koja nije napisana na latinskom. Glavni protivnik takvog svetogrđa, apologeta katoličkog učenja i jedan od onih koji pružaju otpor kraljevoj samovolji i kršenju drevnih zakona bio je Tomas Mor, danas najpoznatiji kao autor čuvene knjige Utopija.

Nasuprot modernim tendencijama objašnjavanja radnje kroz korišćenje naracije i drugih pomagala, autori Wolf Halla ne potcenjuju inteligenciju svoje publike i na izrazito ekonomičan načina prikazuju esenciju drame. Pre svake epizode u nekoliko rečenica su objašnjene istorijske okolnosti, pa ostaje na gledaocima da sami tokom dalje razrade priče povežu sve niti. Za ljude koji nisu upoznati sa istorijskim činjenicama delimična početna zbunjenost zbog korišćenja flashbackova ubrzo biva zamenjena dobrim razumevanjem, ali i dalje sa aurom misterije, što proizlazi iz same prirode političkih malverzacija i intriga kojima se serija bavi. Još jedna od vrlina serije je i velika dramatičnost koja je postignuta bez korišćenja jeftinih trikova u vidu preteranog prikazivanja nasilja.

Vizuelno dopadljiva, raskošne scenografije i kostima, sa autentičnom muzikom (i modernom varijacijom na nju) odsviranoj na lauti i mandolini, Wolf Hall uspeva da na pravi način prikaže atmosferu na engleskim dvorovima u 16. veku. Korišćenje dnevne svetlosti koja prolazi kroz velika prozorska okna ili sveća noću tokom snimanja stvara prirodnost i verodostojnost, a na momente celokupan ambijent podseća na slike Jana Vermera. Tome doprinosi činjenica da je snimanje vršeno na originalnim lokacijama, ili onim bliskim njima, a ne u studiju.

Već smo navikli da očekujemo konciznost i meru od britanskih serija i u tom smislu Wolf Hall ne razočarava. Dve velike knjige zajedničke dužine malo preko 1000 strana sažete su u svega 6 jednočasovnih epizoda.

Kao manu serije mnogi napominju preveliku umetničku slobodu sa nekim istorijskim činjenicama, pre svega preterano antikatoličanstvo i humanizaciju u stvarnosti mnogo surovije ličnosti Tomasa Kromvela. Nisam kompetentan da komentarišem validnost te kritike s obzirom na to da nisam dovoljno upoznat sa istorijom tog perioda. Kako god bilo, stopostotna istorijska verodostojnost nije preduslov kvalitetne drame, a Wolf Hall se može okarakterisati i kao više od toga – istinsko remek delo.

Dead Lake Horror & Wine Festival Spremite se za prvo izdanje Dead Lake Horror & Wine Festivala! Pokažite mi heroja TV preporuka: „Pokažite mi heroja“ wES cRAVEN Odlazak gospodara horora: Wes Craven (1939-2015) Filmovi za povratak u školu „Back – to – school“ filmovi za povratak u školske klupe ·