Wongar
KULTURA · film/TV

Ovo je dokumentarni film o B. Wongaru, australijskom piscu. Njegovi romani, kratke priče i drame govore o životu australijskih Aboridžina u drugoj polovini XX veka, nevoljama kroz koje su prolazili i koje su gotovo potpuno uništile njihov tradicionalni način života. B.Wongar je prvi zabeležio i objavio Aboridžinske mitove; prvi pisao o dramatičnom nerazumevanju osvajača Australijskog kontinenta, Engleske imperije, i starosedeoca Australije; bio usamljeni glas iz pustinje koji je svetu govorio o nukleranim probama koje su tajno vršene u sred Australijskog kontinenta i koje su ugrožavale opstanak Aboridžina.

Svetska premijera filma je zakazana za danas u 17h u Velikoj sali Doba omladine Beogradu, a u okviru takmičarskog programa 65. Martovskog Festivala.

Australijski pisac srpskog porekla Vongar živi povučen život u predgrađu Melburna sa svojih 6 dingoa za koje veruje da otelovljuju njegovu tragično izgubljenu aboridžinsku porodicu. Pošto je govorio o temama koje su pokazivale ružnu i okrutnu stranu naše civilizacije, vlasti su na svaki način pokušavale da ga u tome osujete – ućutkaju. Deportacija, prismotra, pretresi kuće bili su neki od načina pritiska. Wongarove knjige su ignorisane i odbacivane u Australiji sve do 1991. kada se prvi put jedan izdavač ohrabrio da objavi njegove romane.

Ono što izdvaja priču o B.Vongaru od mnogobrojnih priča o usamljenim glasovima koji govore o represiji i nepravdama počinjenim nad Aboridžinima je činjenica da je on beo i da je u Australiju došao iz potpuno druge kulture. Došao je iz male evropske zemlje, iz Srbije. Vongar je prepoznao patnju naroda čiji jezik nije razumeo, čija je kultura potpuno drugačija od njegove i prihvatio njihovu sudbinu kao svoju. Zbog toga je priča o životu i delu B.Vongara vredna da se ka njoj okrene svetlo i da se prikaže u svoj svojoj lepoti i tragediji.

O rediteljki:

Andrijana Stojković je diplomirala na Katedri za filmsku i TV režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Trenutno je doktorand na III godini Doktorskih studija – Dramske i audiovizuelne umetnosti na Fakultetu dramskih umetnosti. Na Fakultetu dramskih umetnosti radi kao docent. Predaje predmet Dokumentarni i namenski film na osnovnim akademskim studijama i predmet Savremeni rediteljski izraz na master studijama.

Novi Blitz film Ready Player One: Film koji oduševljava domaću publiku The Terror Tri premijere AMC serija u mesec dana terminal-poster-margot-robbie Margot Robbie je zvezda filma „Terminal“ Other Lives Nove TV serije: Čudne li gomile! · · ·