Nove građevine
PULS GRADA · enterijer/arhitektura

Na osmom svetskom festivalu arhitekture oni koji su 2015. bili vredni imali su i čime da se podiče. Posetioci su takođe mogli da uživaju posmatrajući šta su to sve različiti narodi osmislili, pa i dizajnirali, a u uži izbor (338 projekata iz 46 zemalja) ušlo je nekoliko onih koje su od svih predloga bile najbolje, najfunkcionalnije i najinovativnije…

Svi takmičari sa nestrpljenjem iščekuju konačne rezultate i titulu – građevina snova u 2015. i dok traje neizvesnost i uzbuđenje, mi ćemo pogledati neke od najlepših, prema našem mišljenju:

1. Cardedeu kapela, El Salvador, EMC Arquitectura

Kategorija – religijske svrhe

Ova romboidna građevina smeštena je među prekrasne planinske vence i okružena jezerom. Zgrada je sastavljena od kapele, restorana i hotela i izgrađena je od teškog betona kako bi svojom masivnošću prkosila čarobnom prirodnom pejzažu.

2. Grotto sauna, Hjuron jezero, Kanada, PARTISANS

Kategorija – mali projekti

U pitanju je privatna sauna smeštena na granici kanadske pokrajine ontario, i jedno je od najlepših mesta na svetu ako volite da posmatrate zalazak sunca. Napravljena je mahom od drveta pa se odlično uklapa u okolinu, a inspiracija je potražena u italijanskim mediteranskim pećinama.

3. Learning Hub, Nanyang tehnološki univerzitet, Singapur, Heatherwick Studio

Kategorija – visoko obrazovanje i istraživanje

Građevina je zamišljena kao deo Nanyang tehnološkog univerziteta i studentskog kampa, a prema ranije utvrđenom planu razvoja, tako da je reč o višenamenskoj nastavnoj zgradi, koja zadovoljava sve potrebne standarde i omogućava povezivanje međusobno važnih naučnih disciplina. Zgrada nema tipske klasične sobe i učionice, ali ima prostorije namenjene za rad i one za rekreaciju. Zahvaljujući pametnom planiranju, ukoliko je potrebno nastavu istovremeno može pratiti čak 33 hiljade studenata!

4. Ribbon kapela za venčanja, Japan, Hiroshi Nakamura and NAP

Kategorija – religijske potrebe

Nalazi se na čuvenom geografskom čudu Seto – unutrašnje more i predstavlja kapelu koja je formirana od dve kule koje kreću sa suprotnih strana da bi se uplele na vrhu, simbolišući na taj način brak i savez između dve osobe! Kapela je skrivena u prostranstvu od 10 miliona stabala koja pružaju privatnost tokom obreda.

5. The Interlace, Singapur, OMA/Buro Ole Scheeren

Kategorija – stambena jedinica

Zgrade imaju po 6 spratova i ideja je bila da se životni prostor učini toplijim, a ljudi sa kojima delite zgradu vašim dobrim prijateljima, a ne potpunim strancima. Dizajnirana je kako bi se stvorio veći društveni pristup konceptu uživanja u životu, čak i u tipičnim stambenim blokovima kakvih je mnogo u čitavom svetu.

6. Fulton Center, Njujork, Grimshaw

Kategorija – transport

Fulton Centar je dizajniran kao mesto koje će ponovo učiniti da Donji Menhetn postane tačka transpotnog ukrštanja. Ovo čvorište zamišljeno je tako da povezuje osam linija podzemne železnice i dnevno primi oko 300 hiljada putnika. Iza sjanog stakla nalazi se masivna fasada, a krov je iskošen što omogućava dobro prirodno osvetljenje na različitim mestima u ovoj neverovatnoj podzemnoj stanici.

7. Gammel Hellerup gimnazija, Danska, Bjarke Ingels Group

Kategorija – škola

Ovim projektom dve su muve ubijene jednim udarcem! U pitanju je izgradnja višenamenske dvorane i učionica, zajedno sa sportskom dvoranom, tako da srednja škola u Danskoj ima sve što joj je potrebno. Učionice se mogu koristiti i za druge značajne društvene i kulturne događaje, krov je drveni i zaobljen, a prilikom izgradnje poštovane su različite norme koje poštuju očuvanje životne sredine.

Cumbuca Chic: Saksije koje spajaju biljni i životinjski svet Cumbuca Chic: Saksije koje spajaju biljni i životinjski svet Arhitektura i režija Archidirector – kakvi bi slavni režiseri bili kao arhitekte Johnny Depp prodaje imanje Stoj, Johnny, stoj – nemoj da prodaješ kuću! Praško kvadrijenale Veliki uspeh Srbije na Praškom kvadrijenalu · ·