World Press Photo
fotografija

Odluka žirija fondacije „World Press Photo“ da nagradi turskog fotografa agencije „Asošijeted pres“, Burhana Ozbilicija, za najbolju novinarsku fotografiju 2017. godine izazvala je kontroverze i žestoke diskusije. Fotografija, uslikana 19. decembra 2016. godine, prikazuje ubistvo ruskog ambasadora u Turskoj, Andreja Karlova, na otvaranju izložbe u Ankari.

„Odluka je bila izuzetno teška, ali eksplozivnost slike je ubedila većinu članova komisije. Imali smo utisak da ova slika zapravo otelovljuje suštinu takmičenja World Press Photo“, izjavila je članica žirija Meri F. Kalvert. Ove godine se prijavilo 5.034 fotografa iz 126 zemalja sa preko 80.000 fotografija, a nagrade se dodeljuju u osam kategorija.

U Beču će 16. put zaredom gostovati izložba najboljih novinarskih fotografija koju će otvoriti austrijski kancelar Kristijan Kern 14. septembra 2017. godine u galeriji „Vestliht“ („WestLicht“). Posetioci će imati priliku da pogledaju izložbu do 22. oktobra ove godine. Rat u Siriji, borba protiv Islamske države u severnom Iraku i sudbina izbeglica na tranzitnim rutama ka Evropi spadaju u dominante teme na ovogodišnjem takmičenju.

Fotografije iz užeg izbora ovog prestižnog takmičenja pogledajte u našoj galeriji:

Jonathan Bachman, Reuters- Zauzimanje stava u Baton RužuOtvori galeriju

 

 


Londonsko leto ljubavi Nekad i sad: Leto ljubavi u Londonu Nemanja Sekulić Fotograf Nemanja Sekulić: Back to Never – Never land half-half-travel-9_cover Fotografije pričaju o jednoj vezi na daljinu pariz Šta dobijete kad spojite Pariz i Njujork? ·