WTF (foto: www.blog.hrn.io)
U VAZDUHU · pop trash

Ranije smo već iz sijaset uglova osvetlili podvige ovdašnjih pisaca rima, a evo, sada dižemo rampu u ovom pregledu te ćemo vas podsetiti stihoklepačkih bravura iz domena popa, roka i folka. Ovakvi vrli trenuci izrazite začudnosti zavređuju barem nemu WTF!? reakciju onih pozornijih. A videćete i zašto. Evo deset mogućih zlatnih laureata.

Učini mi pravu stvarMerlin
Usred niza tipskih rima našlo se mesta i za ovaj posve nenadani i teško objašnjujući stilski biser: „Njena mala podstanarska u dnu predgrađa, e, kako me ljubi, kao da se porađa.“ I zbilja, WTF, koje to podstanarke, usred te svoje stambene muke, još uspevaju i da simuliraju porođajne….poljupce???

Ti si kao magijaKnez
U ovom naoko konvencionalnom ranom hitu Nenada Kneževića Kneza dosta brzo dođe do izvesnog kurcšlusa; naime, u jednom jedinom stihu pominje se „Moj prijatelj Andro i ja hrabro gazimo vlažne ulice ovoga grada…“; Andro se potom više ne pominje, ni jedan jedini slog više o njemu ne sledi. Kud se deo, šta se zbilo sa Androm?

KonobariceGoca Tržan
U refrenu ovog proto solo-hita Goce Tržan stoji, malo je reći, bizarna sintagma „Konobarice, donesi krčag istine od tvojih nogu gažene..“. Sve i da po strani da ostavimo samo moguće značenje ove slike, da li je pomenuti zahvat uopšte sanitarno ispravan? I šta kaže sirota Istina na to?

Kad bi moja bilaZdravko Čolić
Teška je stihoklepačka artiljerija u pogon upregnuta u ovom bosanskom belkantu, a onda, povrh svega, Čolić u jednom trenutku naglas iskaže čudnu želju „da se (more) za mene otvori kao za Isusa“. Uf, šta ćemo sad sa ovom pometnjom u biblijskoj faktografiji i hijerarhiji? Nije li ovo ilustracija denbraunovske i sličnih teza da je Sveto pismo čestim prepisivanjima izgubilo na izvornom sadržaju?

ZidoviDara Bubamara
Svašta i o svačemu je pevala već decenijama unazad Dara Bubamara, ali do narečenih WTF visova možda je najbliže dobacila refrenom hita Zidovi, gde stoji primer pljunute građevinske romantike, ali i teskobe: „Ovi zidovi duše imaju više nego ti… Soba stidi se i ona kaje se, a tebe je, zar ne, baš briga …“

Puteru, puteruPlavi orkestar
U vrtlogu new partisans, srećom, kratkotrajnog ludila, Plavi orkestar se u umerenom hitu Puteru, puteru isprsio za prilično grafički ubedljiv horor: „Ko li nam to kuca u po noći, to nas tvoja mati siluje, tvojoj majci iskopat ću oči, nek je dobri otac miluje“. Dobro, sve je tu jasno, zaplet je nedvosmislen, ali ova krvoločnost spram tašte, koja je i sama nečije dete, zaista deluje, zar ne?

ManijaciZdravko Čolić feat. Goran Bregović
Čolić i Bregović u ovom združenom hipertrešoidnom poduhvatu poznatu im sklonost ka dadaističkom izražavaju dižu najmanje na kub, a sve kulminira refrenom sa grdnim izobiljem slova i glasa ’k’: „Ma hajde, manijak, upadaj u mravinjak, ne brini se, javlja mi se, to će biti dobra noć, e, sijeva minjak, puk’o ribnjak“

Di-džejRomana Panić
Romana Panić je svašta od stihoklepačkih preterivanja na svojim pevačkim plećama iznela, ali možda je najjači WTF utisak ostavila u pomalo skrajnutoj pesmi DJ, u kojoj stoje ove rime: „Di-džej, di-džej, pričuvaj mi cipele, di-džej, di-džej, noge su mi otpale, di-džej, di-džej, ne daj da se navadi, iz njenih usta svu noć jezik ne vadi. Funky ili funky, yeah, turbo ili urbo, aha, dranki ili džanki, yeah, tehno ili plehno, disko…“

Ekstazi, paziBajaga & instruktori
Nije sve u Bosni, ima nešto u, recimo, i Bajagi. Ovde je šok-efekat toliko snažan, da je teško i pokušati da se pojasni iskazano u ovoj strofi zbilja grozomorne pesme: „Nalećem u momentu na par što jedan drugom trpa u čmar, ljubi se strasno i uvija dok strogo secka pa uvija…“ Zaista!!!

Slavni citati iz filmova koje ste pogrešno zapamtili Slavni citati iz filmova koje ste pogrešno zapamtili Automatski nacrt Najbizarnije japanske reklame na jednom mestu Frikovi (foto: www.thewowreport.com) Le Freak, C’est Chic: Sećanje na naše divne frikove Rimovanje (foto: antelopedance.com) Kad kupleraj postane raj: Prokletstvo nužnih rima · · · ·