nauka
U VAZDUHU · urban flash

Kako se bliži osmi mart, vreme je da zastanemo i razmislimo gde bismo bili bez žena. I bez sjajnih ženskih umova. Možda bismo bili zaglavljeni bez izlaza u zgradi koja gori, i bez piva koje nas opušta kada je vreme da gledamo TV ili se družimo sa prijateljima.

Da, pivo imamo zahvaljujući ženi. Istoričarka Jane Peyton je sprovela istraživanje i dokazala da je pivo hiljadama godina bila stvar iz ženskog domena. Četvrtaste papirne kese izmislila je Margaret Knight. Shvatila je da bez dna kese zapravo ne služe ničemu, te je izmislila ravno, čvrsto dno.

Mašina za pranje sudova izum je Josephine Cochrane. Ona je bila uzrujana što njene služavke stalno razbijaju porcelan i 1886. godine je izmislila prvu funkcionalnu mašinu za pranje sudova. Da se ne bismo bez izlaza zaglavili u zgradi koja gori, požarne stepenice je izmislila Anna Connelly.

A jednu od omiljenih društvenih igara, Monopol, izmislila je Elizabeth Magie.
Brisači na automobilu su izum Mary Anderson. Ona je primetila da vozači, mada češće njihove supruge koje sede pored, izlaze i čiste sneg i kišu sa stakala, te je 1903. godine izmislila prvi brisač.

Kompjuterski softver je izum Grace Hopper. A za šta još to korisno i sjajno treba da zahvalimo ženama, pogledajte u videu koji sledi. Zanimljivo je, i to svakako treba naglasiti, žene pronalazači nisu izumele oružje, već stvari korisne čovečanstvu, koje i danas koristimo!

kw Šta je zajedničko Plastičnom Isusu i Kanyeu Westu? Selfiji i poremećaji Selfiji koje pravite otkrivaju kakve psihološke smetnje imate radost Učinite sebi dan lepšim deca Naš život sa 30 godina · · · · ·