ap
U VAZDUHU · urban flash

Francuski je lep jezik, jezik ljubavi i strasti. Ali, sa druge strane, ako ste ikada učili ili pokušali da učite ovaj jezik, svesni ste da on nije nimalo lak. I čini se da se baš divimo onima koji tečno govore francuski, šta su oni to savladali!

Kao da ceo svet ima problem sa francuskim, pa se zato i ne čudimo kada nastanu ovakve urnebesne šale na račun ovog prelepog jezika. Neka pravila se zaista čine nejasnim, druga kao da nemaju smisla, pa se ljudima čini da nikada neće ukapirati zašto je nešto tako. Jedan od primera je kada se koristi Ti a kada Vi. Pa pogledajte ilustraciju.

Jedna reč može imati zaista mnogo značenja. Takođe, mnoge reči slično ili isto zvuče a različito se pišu. A kad se od njih sklopi rečenica dobije se sledeća stvar.

Francuski je komplikovan? Ma ne, možda nam se samo čini. Ali, pogledajmo ovaj primer.

Već smo pomenuli da je francuski jezik ljubavi i strasti. A druga strana ljubavi i strasti je smrt, mislim, svi znamo i za francuske zločine iz strasti. A kao dokaz tome da su ljubav i smrt neodvojivi u francuskom jeste sledeći primer.

Kad smo već kod idioma, sledeći primeri su možda još bolji. Definitvno se francuski mora voleti.

Kod nas je Vuk Karadžić uveo čuveno pravilo: „Piši kao što govoriš, čitaj kao što je napisano“. Kada pogledamo sledeću ilisutraciju koja govori o pravilu izgovora u francuskom jeziku, možemo samo još jednom da mu zahvalimo na svemu.

Kad smo već kod pažljivog pisanja, zaista je bitno da svako slovo bude na svom mestu. U protivnom, može da se desi nešto ovako. A nekako je neverovtano da jedno slovo razdvaja te dve stvari, ali opet, one semantički i nisu tako daleko. Proverite o čemu je reč.

Pa doro, i dalje volimo francuski. Prelep je jezik. Ali, kada pokušamo da ga progovorimo izgledamo ovako…

sitnice Male stvari koje cenimo flert Flert koji je pošao naopako Poliamorija (foto: "Drei" nemački film) Poliamorija: Beskonačna ljubav ili beskonačno mučenje? krevet Ne govorite ove stvari u krevetu ·