silhouette-1632912_960_720cover
U VAZDUHU · urban flash

Znate one ljude koji se uvek hvale jer sve pamte? Možda više ne bi trebalo to da rade, budući da je savršeno pamćenje potpuno precenjeno ako je verovati novoj studiji u naučnom žurnalu Neuron, čiji zaključak glasi da zaboravljanje ne samo što je potpuno normalno, već nas čini i pametnijim!

Istraživači univerziteta u Torontu Paul Frankland i Blake Richards smatraju da cilj pamćenja nije da čuva što tačnije informacije u što dužem periodu, već da donošenje odluka u stvarnom svetu učini optimalnijim tako što će sačuvati bitne informacije, a zaboraviti nebitne.

Konstantna zamena starih sećanja novim ima i evolucionih beneficija. Naime, naš mozak nam pomaže da brzo zaboravimo nerelevatne detalje događaja iz prošlosti, ali glavne stvari ostaju u našem sećanju, što nam omogućava da generalizujemo takva iskustva i bolje ih iskoristimo u donošenju budućih odluka.

„Svi se divimo ljudima koji trijmfuju u televizijskim kvizovima, međutim činjenica je da evolucija nije razvila naše pamćenje da bi pobeđivali u ovakvim igrama, nego da bi donosili pametne odluke od kojih nam je direktno zavisio život“, izjavio je jedan od istraživača Blake Richards.

On je takođe dodao da je u današnje vreme kompjutera, pametnih telefona i dostupnosti većine informacija na internetu, pamćenje svega i svačega potpuno besmisleno.

Kada sledeći put neko pokuša da vas impresionira svojom savršenom memorijom za detalje, setite se ovog teksta i napomenute mu da je odlika pametnih da takve stvari zaboravljaju!


rekordicover 10 bizarnih svetskih rekorda Snežana Zabavne ilustracije: Diznijeve princeze kao hipsterke pagecover Impresivne akcione figure od starih japanki DADBAG_03_v1-59bbf550d5db0__880_cover Dadbag: Lažni pivski stomak kao torbica oko struka · ·