1235457
KULTURA · art

Za život i stvaralaštvo španskog umetnika se nikako ne može reći da su bili dosadni, a njegova dela i danas, predstavljaju inspiraciju brojnim umetnicima širom sveta.

Salvador Dali je bio katalonski i španski nadrealistički umetnik, jedan od najznačajnijih umetnika 20. veka. Bavio se slikanjem, pisanjem, vajanjem, scenografijom i glumom. On je jedan od najznačajnijih umetnika 20. veka, a često ga nazivaju i velikim majstorom nadrealizma. Njegova umetnička dela pokazala su da je on jedan od najkreativnijih slikara svog vremena. Dalijeva česta tematika su bili svet, narod, pijanstva, groznice i religije. Ovaj slavni slikar je čitavog života verovao u svoju posebnost. Jedni su ga smatrali genijem, dok su drugi govorili o njemu kao poremećenom egocentriku, čija dela nemaju nikakvu vrednost.

Međutim, danas, njegovo stvaralaštvo izaziva divljenje širom sveta. S obzirom na to, da su njegova dela od neprocenjivog značaja, to je potvrdio Nikolas Dešarnes, stručnjak za Dalijevo stvaralaštvo, kada je pronašao davno izgubljenu sliku španskog umetnika. Tokom proučavanja slike, on je potvrdio da se radi o autentičnoj slici koju je Dali naslikao, a nakon što je sproveo brojna istraživanja koja uključuju infracrveno svetlo, i verifikaciju potpisa, bio je u potpunosti siguran da se radi o Dalijevom delu. Ono što je trebalo izbaciti kao sumnju jeste da je slika, možda, krivotvorena.

Autentičnost je potvrdila činjenica da je slika potpisana s Gala Salvador Dali i čini se kako je i ova slika jedna od brojnih koje su posvećene njegovoj obožavanoj supruzi Gali. Otkrivena slika prikazuje spoljašnost kuće koju su Salvador i Gala posedovali u  Portu Lligatu od 1932 – 1982. Inače, ta kuća je sada muzej, koji je otvoren za javnost. Slika će od sada biti izložena u galeriji Heather James Fine Art Gallery u Njujorku.

Lemon Berry Studio Lemon Berry Studio: Pravi poklon za 8. mart 2-BOSCHBOSCH-Neoism-kcb-1galerijapoodrum Otvaranje martovskih izložbi u Kulturnom centru Beograda pagecover Novčanice evra kao slikarska platna 26869764_1665757746844559_1176198255961178112_n-cover Plivanje u oblacima: Nadrealna digitalna umetnost jednog arhitekte · · · · ·