cover www.pecanpark.com
PULS GRADA · deca

Verovatno ste primetili kako se, i pored najnovijih igračaka, deca uvek najviše zabave uz pomoć „štapa i kanapa”. S druge strane, živimo u vremenu u kom su mališani prikovani za ekran telefona i tableta, pa je nekad prava borba naterati ih da izađu napolje. Upravo iz tog razloga treba se setiti starih dobrih igara koje su bile izvor socijalizacije i relaksacije mnogih generacija.

Piše: Isidora Spasić

Klikeri

U pitanju su prozirne i šarene kuglice, najčešće napravljene od stakla. Najbolje je igrati se sa klikerima u parku, jer je neophodno iskopati malu rupu u zemlji. Postoji čitav jezik iliti sleng koji se koristi prilikom igranja klikera, pa vredi naučiti mališana najvažnijim terminima. Igra počinje tako što su se klikeri ubacivali u teren, po mogućstvu odmah u rupu. U tom slučaju nagrada može da se bira: tri uzastopna poteza, priznato osvajanje rupe ili pravo prvog poteza. Cilj je da se, koristeći palac i kažiprst, pogodi protivnički kliker i ubaci svoj kliker u rupu.

Lastiš

Nekada su svi jedva čekali veliki odmor, posebno devojčice, kako bi se igrali lastiša. Dve osobe oko svojih gležnjeva drže razapnut lastiš, dok ga ostali preskaču. Igra počinje sa zimi-zami-zum, što definiše ko će prvi a ko poslednji skakati. Kreće se od broja jedan i ide do broja deset, gde svaki broj predstavlja zadati način na koji lastiš mora da se preskoči. Kada svi pravilno prođu brojeve, lastiš se podiže do visine kolena, i onda sve ispočetka. Zatim se lastiš podiže oko struka, i na kraju se drži oko vrata, ako igrači uspeju da pređu prethodne nivoe.

Školice

Na betonu ispred zgrade ili u školskom dvorištu, koristeći kredu, deca treba da iscrtaju kvadrate sa brojevima. Bacajući kamenčić, oni prvo moraju da krenu od broja jedan. Skakutanjem na jednoj ili dve noge prođu sve ostale brojeve, a u povratku pokupe kamenčić. Sledeći broj na koji se baca kamenčić je dva, i tako do kraja. Ukoliko igrač omaši broj, ili promaši kvadrat tokom skakutanja, ispada iz igre ili čeka svoj red pošto protivnik završi.

Žmurke

Ova igra je posebno zabavna jer se može odvijati i na otvorenom i na zatvorenom prostoru. Onaj koji će tražiti ostale zažmuri i broji naglas do određenog broja. Za to vreme drugi traže mesto gde će se sakriti. Pošto završi sa brojanjem, igrač počinje da traži ostale, koji moraju ostati na pozicijama koje su zauzeli. Pobednik je onaj koji poslednji bude otkriven, i samim tim on je taj koji će tražiti u sledećem krugu.

Šuge

Dotična igra se obavezno odvija na otvorenom, tako da će veliki park sa puno drveća biti idealan. Igra je dobra i zato što deca sve vreme trče, pa će tako imati dobru kondiciju, ali se i umoriti na zdrav način. Jedan igrač koji ima „šugu“ juri ostale, i onaj kojeg prvog uhvati ili samo pipne biće „zaražen šugom“, te je on taj koji nastavlja da juri, i tako u nedogled.

Trule kobile

Osim što ima smešan i po malo bizaran naziv, igra je fizički naporna, pa je obično praktikuju dečaci. Jedan igrač je pognut na dole, dok mu drugi sedi na leđima. Deca, to jest igrači, se ovako poređaju u nizu onih koji su sagnuti i onih koji im sede na krkačama. Zatim je cilj prebaciti se sa svoje „kobile“ na onu ispred. Ko prvi padne ili popusti, gubi igru, ali se i uloge onda menjaju, pa onaj koji je jahao „kobilu“ u prethodnom krugu, u narednom postaje „kobila“.

pjimage (33) Kako da decu naučite vrednosti novca ccc4unief_1920x800 CCC globalni partner UNICEF-a: Donacija kroz sportske aktivnosti family-drinking-orange-juice-619144_1920 Deca zaposlenih majki su srećnija kao odrasle osobe tablet Vreme ispred ekrana povezano je sa problemima ponašanja i pažnje kod dece · · ·