Group of playful kids having fun while skipping jump rope.
PULS GRADA · deca

Kako bi se deca zabavljala u slobodno vreme, družila sa svojim vršnjacima, igrala na velikom odmoru, i uopšte ostala fizički i mentalno aktivna, naučite ih ovim nepravedno zaboravljenim igrama. Verujemo da će vam se u tom trenutku vratiti neke lepe uspomene, pa da ćete i sami poželeti da opet budete dete.

Piše: Isidora Spasić

Kolariću paniću

Postoje dva sasvim različita načina na koji se ova igra može igrati. U prvoj se deca nalaze u formi otvorenog kola. Dvoje se drže za ruke koje su podignute, dok se ostali provlače. Poslednji koji prođe sa sobom povuče i jednog od onih koji je držao ruku gore, pa oni naprave sledeći prolaz, kroz koji se zatim ostali opet provlače. Niz se svaki put na isti način nadovezuje, a na kraju se formirani „čvor” sastavljen od dece raspliće, tako što se odigrani ples ponavlja unazad. U drugoj varijanti, inspirisanoj na osnovu istoimene dečje emisije iz osamdesetih godina, igra ima samo dva igrača. Oni uz pomoć dužeg kanapa razapetog između šaka i prstiju, prave razne oblike, a cilj je da kanap ne spadne sa prstiju i ne odveže se. Ono što je zajedničko obema igrama i apsolutno obavezno, jeste neprekidno pevanje pesmice koja ide ovako: „Kolariću paniću, pletemo se samiću, sami sebe zaplićemo, sami sebe rasplićemo.”

Arjačkinje barjačkinje

Deca su podeljena u dve grupe koje se nalaze u nizu jedna preko puta druge, držeći se za ruke. Onda prva grupa pita: „Arjačkinje barjačkinje, koga ćete?”, a druga izgovora ime igrača koga želi u svom timu. Prozvani se zatrči u pokušaju da probije deo gde se dvoje drže za ruke. Ako u tome uspe, vraća se u svoju grupu sa još jednim igračem po izboru. Za slučaj da ne razbije „lanac”, ostaje u grupi koja ga je zvala. Naravno, gledaće da protrči između ono dvoje za koje smatra da su najslabiji, a pobeđuje ona grupa koja sakupi najviše članova.

Ledeni čika

Osoba koja u igri ima ulogu „ledenog čike” juri sve ostale, a kada ih pipne kaže: „Zaleđen!“ U tom trenutku igrač mora da ostane zaleđen u datom položaju. Ne može da se pomeri do kraja igre, ukoliko ga neki od igrača koji još nije zaleđen ne odledi svojim dodirom. „Ledeni čika“ pobeđuje samo ukoliko zamrzne sve igrače.

Janjine

Igra je vrlo zabavna i jednostavna, ali zahteva malo fizičke kondicije. Prvi igrač delimično čučne, savije leđa na dole, osloni ruke na kolena i povije glavu. Onaj ko stoji iza nega, preskoči ga poput kozlića i stane u isti položaj, a zatim ga prvi igrač koji se nalazi iza njega na isti način preskoči. Igra se tako vrti u krug, a može imati i više od dva učesnika.

Zuce

Sve počinje tako što je glavni igrač okrenut leđima u odnosu na ostale učesnike. Njih treba da bude najmanje troje, ali ne više od šestoro. Sledeći korak je da glavni igrač desnu ruku proturi ispod miške leve, tako da mu dlan bude otvoren na leđima. Sada nastupaju ostali igrači, gde jedan od njih treba da ga lupi po ruci. Ako ovaj uspe da pogodi ko je to bio, onda taj upada na njegovo mesto; ako ne, onda dobija lupkanja po ruci dok konačno ne otkrije ko ga je dotakao.

Crvene rukavice

Ovde se sve vrti oko toga ko ima bolje reflekse od dvoje igrača. Jedan drži dlanove okrenute na dole, a drugi drži dlanove okrenute na gore i golica prstima prvog. Iznenada, onaj igrač koji golica prstima treba brzo obema šakama istovremeno da po rukama udari drugog igrača. Ako u tome uspe onda se menjaju, a ukoliko ovaj drugi izmakne šake na vreme i izbegne udarac, nastavljaju igru u istom polažaju.

page-bebe Tata fotograf je odlučio da napravi zvezde od svojih beba blizanaca cover www.pecanpark.com Zaboravljene igre za decu kojima je vreme da se vrate (I deo) pjimage (33) Kako da decu naučite vrednosti novca ccc4unief_1920x800 CCC globalni partner UNICEF-a: Donacija kroz sportske aktivnosti · · ·