Zaha Hadid
PULS GRADA · enterijer/arhitektura

Najčuvenija dama među arhitektama, Zaha Hadid, autor je fantastičnog projekta stadiona za Letnje Olimpijske igre koje će se 2020. godine održati u Tokiju.

Od kada je odlučeno da će se u Tokiju održavati naredne Olimpijske igre, mnogo se govorilo o mestu koje bi za ovaj veliki sportski događaj moglo najbolje da se iskoristi. Kada je kompanija Zahe Hadid 2012. pobedila na konkursu, to je učinjeno sa projektom koji se bavi redizajniranjem Nacionalnog stadiona Kasumigaoka, a na kom su se prethodno 1964. godine već održale Olimpijske igre.

Kada renoviranje bude završeno, ovaj objekat moći će da primi 80 000 gledalaca, a sedišta u gledalištu će moći da se pomeraju kako bi se prišlo bliže događaju, dok će krov biti prilagodljiv i fleksibilan.

Japanski arhitekta i predsedavajući u selekciji takmičarskih panela, Tadao Ando, kaže da je ovakav dinamičan i futuristički dizajn upravo poruka koju žele da prenesu ostatku sveta i da bi ovaj stadion mogao da postane svojevrsno sportsko svetilište.

Renoviranje će biti gotovo 2018. godine, na vreme za Svetski ragbi kub koji bi takođe trebalo da se održi na ovom mestu. Ispod možete pogledati video koji ovaj impozantan stadion prikazuje u punom sjaju, i spolja i iznutra.

 

Iva Ljubinković ABO – Čudesni svet Ive Ljubinković Ikea PS 2014 IKEA lansira živopisnu i prilagodljivu kolekciju za mlade Model za Savamalu Model za Savamalu: Transparentno čitanje grada Memorijalni centar Memorijalni centar u Norveškoj: rupa koju nije moguće popuniti · · · ·