brena
U VAZDUHU · pop trash

U prethodnom delu smo naveli izgovore za postojanje ovog osvrta, predočili smo vam dovoljno primera geografske i turizmološke ostrašćenosti, ali to nije i kraj puta. Ima toga još, hvala upornima na tome.

Kao prava globtroterka pokazala i se Lepa Brena; opevala je zavodljivost Afrike („Ima jedan ritam lud, plesaće ga ljudi svud, nije rumba, nije samba, to je ritam tamba-lamba“), u Janošu je klicala Budimpešti („želim opet u taj varoš, Budapest, Budapest…“), u hitu Sanjam stigla je i do kosmosa u širem shvatanju tog pojma („Sve do kraja sveta, dalekih planeta sa tobom bih išla ja, prejahala polja, preplivala mora, pobegla od vremena…“). Afrikom je nešto kasnije bio ushićen i Dino Dvornik, a globtroterskih neumerenosti puke rime radi ima i u Digni ruku, naknadnom megahitu grupe Galija („Da ručaš negde dole u Kini, a zube čačkaš u Karolini, na Bahamima da imaš vilu, od mnogo žena da dobiješ kilu..“).

A posebno je zanimljiv slučaj Istanbula, koji je privukao stihoklepačku pažnju grupice posve raznorodnih autora; Atomsko sklonište je na samo kraju svog Istanbula zloslutilo „Sjetit ćeš se svojih putovanja u Istanbul, puding, shop i hotel Peace“, a grupa Magazin je u pomalo neočekivanom mističnom tonu u ovim rimama („Istanbul, polumjesec ljulja nas, Azija, doziva me dalek glas, noć je puna sna, leptira, dukata, Istanbul,  Istanbul, neke čudne avlije, mjesec je sad na vrhu džamije…“), a primetno je setan i Predrag Živković Tozovac u Putu u Instanbul („Vraćam se za Jugu u Beograd grad,  al’ sam nešto tužan, šta da radim sad, sve bih rado dao za lepotu tu –  Ajšu i Meziru u Istanbulu“). Danijel Popović, izvođač zloglasne Džuuuuuuuuli, ovako je izrazio divljenje draginom mu lepotom („Nema te Pariz ni London, Honolulu, Njurok ili Rim…“).

Naravno, najzabavnije je kad se zađe u vazda privlačne virove i brzake recentnijeg turbo-folka; počnimo od Cece Ražnatović i njene Fatalne ljubavi („Ja te volim čak i kad si u Parizu, u Njujork da odeš, bio bi mi blizu, ja te volim čak i kad si u Londonu, jer i u Londonu u mom si fazonu… Ja te volim čak i kada si u Kini, jer na moje srce bacio si čini…“). Ana Nikolić, kao Cecina C varijanta, znatno je skromnija i usredsređenija na opipljiviju ćar („A u podne kad sunce sine, vozi me, vozi sve do Atine, ako želiš usne da ti dam, i da se sa tobom zabavljam“). Odjek ovog doživljaja sveta zatičemo i kod u pesmi Milion dolara Nele Vidaković („Safiri, rubini, pa shopping u Atini, u Monte Carlu vila, svaka bi s tobom bila“). Vilu, ali u Brazilu u najnovijem hitu kao cilj postavlja Tina Ivanović („Videla sam Istambul, baš je full, baš je full, u Atini izlazak baš je mrak, baš je mrak… Kupi mi vilu, vilu u Brazilu, to je u mom stilu, samo život prva klasa…“. A Monte Karlo nanovo srećemo i kod Jelene Karleuše u Kazinu („Kao Monte Karlo sija Montenegro“); ipak ta stilska figura ostaje u dubokoj senci zlokobne  pretnje o bizarno i potpuno nesanitarnom naumu („Rodiću ti sina pod svetlima kazina…“) u refrenu iste ove pesme. Sandra Afrika, pak, u očito autoreferentnoj Africi veli o voljenom sledeće: „Vreo k’o Afrika, jak k’o Amerika, koja ne bi pristala…Pun kao Švajcarska, širok k’o Aljaska…“.

Za kraj pobednik  – Dragan Kojić Keba, koji je u svom skorijem pokušaju hita, Vodiću te u Kinu (inače, instant-obradi svoje novije pesme Kad puca, nek puca), zapevao na kineskom jeziku, a uz neizbežne  rumunske ili bugarske novoritmove! I time, eto, još jednom dokazasmo neprolaznu emanciptorsku moć plodova ovdašnjeg popa, a ponajpre folka. Svima pomenutima na tome iskreno hvala.

Zanimljiva geografija Zanimljiva geografija u rok, pop i folk rimama (prvi deo) Najbizarnije koreografije Top 10: Najluđe koreografije sa ovih prostora Dueti (Pomalo) neobični dueti: Hajde da se nađemo na pola puta… Najbogatiji parovi Najbogatiji slavni parovi u 2015. godini · ·