Woman w/surprised look
U VAZDUHU · urban flash

Za tačno nedelju dana jedni će slaviti, drugi će bojkotovati, a treći će i zaboraviti da je Dan zaljubljenih. U koju god grupu da se najviše uklapate postoje zanimljivosti vezane za 14. februar koje vam (možda) nisu poznate. Čokolade, cveće, razglednice, sve je tako dosadno i predvidivo.., a možda i ne.

Dole smrt, živela ljubav!

Jedna od popularnijih teorija o nastanku Dana zaljubljenih iliti dana Sv. Valentina (Valentine’s day) potiče još iz vremena cara Klaudia II, koji nije želeo da se muškarci žene tokom rata. Biskup Valentin se usprotivio njegovoj želji i tajno venčavao ljude, zbog čega je kasnije bio uhapšen i pogubljen. Dok je bio u zatvoru napisao je čuvarevoj ćerki pismo koje je potpisao (prevedeno na engleski): from your Valentine (“od tvog Valentina”), kako se i danas tradicionalno potpisuju čestitke namenjene dragoj osobi.

Od koga li je?

U Viktorijansko vreme smatralo se da potpisivanje ljubavnog pisma za Dan zaljubljenih donosi nesreću.

Čovekov najbolji prijatelj

Sudeći po statistikama vezanim za prodaju stvari, oko tri procenta ljudi koji imaju pse će za Dan zaljubljenih pokloniti nešto svom ljubimcu.

1, 2, 3, 4, 5…

Oko neverovatnih bilion čestitki razmeni se svake godine na Dan zaljubljenih.

Slavlje za sve

Ako ste singl, bez brige. U Americi postoji dan koji slave svi oni koji nemaju partnera – Singles Awarencess Day, i to baš 14. februara.

A u Finskoj…

…Se slavi Ystävänpäivä, to jest Dan prijatelja. To je vreme kada se iskazuje ljubav i pažnja prema bliskim i dragim prijateljima, a ne prema partneru ili osobi u koju ste zaljubljeni.

Četrnaestog februara…

…Godine 1537. engleski kralj Henri VII proglasio je dan Svetog Valentina.

Čokolada vas nikada neće izneveriti

Tokom 19. veka lekari su često preporučivali pacijentima da konzumiraju čokoladu, kako bi ublažili bol za svojom izgubljenom ili neostvarenom ljubavlju. Richard Cadbury je kasnih 1800-tih na Dan zaljubljenih plasirao prvu kutiju sa čokoladicama. Više od 35 miliona kutija u obliku srca sa čokoladama proda se na Dan zaljubljenih.

Cveće

Daleko više kupuju muškarci kada dođe Dan zaljubljenih. Konkretno, 73 odsto muškaraca posegne za cvećem, i svega 27 odsto žena. A u Americi 15 odsto žena odluči da upravo sebi pošalje cveće. Ruže su najčešći izbor, jer njihova intenzivna crvena boja najviše asocira na ljubav i strast.

Hoćeš li se udati za mene

Pitanje je koje se u proseku postavi 220,000 puta godišnje, naravno – na Dan zaljubljenih.

Romeo, o Romeo

U Veronu, grad poznat po Šekspirovom Romeu i Juliji, svake godine na Dan zaljubljenih stigne oko 1000 pisama namenjenih upravo gospođici Juliji.

Sad kada znate nešto više o prazniku koji nam se bliži, verujemo da nećete previše negodovati, čak i ukoliko niste planirali da kupite crveno jastuče u obliku srca ili da nekome pošaljete ljubavno pisamce.

sb Najbolje Super Bowl reklame 2017. godine Japanski sindrom (exciteindonesia.files.wordpress.com) Zašto neki sindromi nose imena svetskih metropola? onsen Peškir Onsen: Konačno peškir koji se brzo suši Muškarci Nekada muževi zaista zasmeju · · ·