rumena-bio.jpg
KULTURA · knjige

Kulturni centar Grad u utorak 21. maja od 20h predstavlja makedonsku autorku Rumenu Bužarovsku, koja je gošća rezidencijalnog programa za pisce Festivala Krokodil.

Kulturni centar Grad u utorak 21. maja od 20h predstavlja makedonsku autorku Rumenu Bužarovsku, koja je gošća rezidencijalnog programa za pisce Festivala Krokodil.

Zanimljivo književno veče u KC Graduimg-rumena-bio.jpg

Pored Rumene Bužarovske, u razgovoru će učestvovati Vladimir Arsenijević (Udruženje Krokodil), Ružica Marjanović i Marija Ramović (Grupa 484, Festival Na pola puta) i Tijana Spasić (KC Grad). 

Rumena Bužarovska predaje američku književnost na Filološkom fakultetu u Skoplju. Do sada je objavila dve zbirke priča: „Žvrljotine“ (Ili-ili, 2007) i „Osmica“ (Blesok, 2010), kao i studiju o humoru u savremenoj američkoj i makedonskoj priči „O smešnom: teorije humora kroz prizmu priče“ (Blesok, 2010). Bavi se i književnim prevođenjem sa engleskog na makedonski (J.M.Coetzee, Lewis Carroll, Truman Capote). 

Priče Rumene Bužarovske često preuzimaju perspektivu deteta, što može biti izvor humora, ali i ukazivati na duboke ponore između dečijeg doživljaja sveta i realnosti. One govore o odnosima u porodici, specifičnim ženskim temama poput posete ginekologu i ponižavanja kroz koja žene prolaze u zdravstvenim ustanovama, ali dotiču i društvene probleme kao što su korupcija, vršnjačko nasilje ili nasilje na drugim nivoima u zajednici, afirmišući pojedinca koji nalazi snage da se suprotstavi sistemu. Uticaj američke tradicije kratke priče na postjugoslovenskom kulturnom prostoru Rumenu Bužarovsku dovodi u vezu sa autorkama poput Jelene Lengold ili Lamije Begagić. 

Rumena Bužarovska bila je stipendistkinja KulturKontakt, Beč (2006) i Internationales Haus der Autoren, Graz (2008). Učestvovala je na festivalu kratke priče Kikinda short 2009 i festivalu Na pola puta u Užicu 2013. 

Pojedinačne priče su joj prevedene na nemački (Wespennestand, Ostragehege, Lichtungen) i srpski (Treći Trg, Beton), a izbor priča objavljen je u ediciji „Mala kutija“ Grupe 484 pod nazivom „Ne plači, tata“. Urednica izdanja je Ružica Marjanović, a prevoditeljka sa makedonskog Marija Ramović. 

Čitanja su na makedonskom jeziku sa titlom. Na stranici Krokodilove kuće za pisce možete pročitati blog Rumene Bužarovske, u kom ona piše o Beogradu, Skoplju i odnosu prema rodnim gradovima, a izbor priča „Ne plači, tata“ možete naći ovde. 

U nastavku večeri, u bašti Kulturnog centra Grad nastupiće džez duet TaMarcord. Duet čine Tamara Bijelić (vokal) i Marko Marić (gitara), u pratnji Miloša Mamule (saksofon). Sastav izvodi džez standarde, kao i savremene džez kompozicije, sa ponekom pesmom zalutalom iz bluesa, soula ili popa.

od-korice-do-korice-izlozba.png Od korice do korice klarkson.jpg Osvojite knjigu Džeremija Klarksona 523592_10152174370466490_1577182416_n.jpg Milionski bestseler u izdanju Booke Photo of Leonard Cohen Prvi roman Leonarda Koena u izdanju Geopoetike