BREAKFAST AT TIFFANY'S 1961 Paramount film with Audrey Hepburn
KULTURA · film/TV

Slika Odri Hepbern koja elegantno obučena jede kroasan ispred elitne radnje nakita „Tifani”, svima će zauvek ostati urezana. O tome šta ovaj film i danas čini toliko važnim i popularnim, pisali su razni, a mi vam otkrivamo samo neke od mnogih anegdota i kurioziteta, zbog kojih ćete ga još više zavoleti.

Holi je trebalo da glumi seks bomba Holivuda

Truman Kapoti, koji je i autor novele po kojoj je film snimljen, isprva je želeo da rola Holi Golajtli pripadne jednoj drugoj glumici. U pitanju je bila Merilin Monro. U početku je prihvatila ulogu, ali pošto joj je sugerisano da bi ona mogla da naruši njenu reputaciju i imidž, na kraju je odustala. Širli Meklejn i Kim Novak, takođe su odbile ulogu.

Lik Holi je promenio pogled na dotadašnju žensku ulogu

Kada se film pojavio, devojka kao što je Holi predstavljala je pravi šok za javnost. Ona je prva prava party girl na filmu, žena koja je divlja, nesputana, svoja, nezavisna od muškaraca, i zavodljiva. Dotadašnji pogled na ženu se delom i zbog toga počeo menjati, a pogotovo što se u filmu insinuira da Holi radi kao call girl.

Holi leškari na posebnom kauču

Možda niste primetili, ali sledeći put obavezno pogledajte Holin kauč. On je veoma originalan komad nameštaja, jer je u stvari kada presečena na pola! Krajnje šik, i u skladu sa ekstravagantnim životom glavne protagonistkinje.

A koje to naočare nosi Holi?

Ljudi često greše misleći da su čuvene naočare za sunce koje Odri Hepberno nosi u filmu marke Ray-Ban. One su zapravo dizajn brenda Oliver Goldsmith, a model se zove Manhattan. I danas ih možete kupiti, po ceni od 440 dolara.

Sve o maloj crnoj haljini

Iber de Živanši je dizajnirao famoznu crnu haljinu koju je Odri Hepbern nosila u filmu. Godine 2006. ona je prodata na aukciji za 900,000 dolara. Živanši i Hepbernova su i pre toga sarađivali, i to na filmovima Sabrina (1954), Funny Face (1957), i Love in the Afternoon (1957).

Odri Hepbern je dobila solidan honorar

I ne samo da je dobila solidan honorar, već je zbog njega došla na drugo mesto najplaćenijih glumica po filmu, odmah iza Elizabet Tejlor. Da budemo precizni, zaradila je 750,000 dolara, što bi u današnjoj vrednosti iznosilo oko 5,9 miliona dolara.

Džordž Pepard je sve nervirao

Reditelj filma, Blejk Edvards, uopšte nije želeo da Džordžu poveri ulogu Pola. Legenda kaže kako je čak na kolenima molio producente da ga ne angažuju. Oni su ipak to učinili, a iz protesta Džordž je odbijao da glumi sve u čemu se nije slagao sa Blejkom. Hepbernova je govorila kako je Džordž sve suviše analizrao i bio pompezan, a on je smatrao kako njena uloga Holi ne treba toliko da bude dominantna nad njegovim likom Pola. Inače, Stiv Mekvin je takođe bio u opticaju.

Cica-maca je filmska zvezda

Mačka koja se pojavljuje u filmu zove se Orandži (ime je očigledno dobila po svojoj narandžastoj boji), i ako pogledate njenu IMDB stranicu, videćete kako je glumila i u mnogim drugim filmovima. Mada se priča kako nije samo jedna mačka glumila u Doručku kod Tifanija, već čak njih devet.

Kraj filma je imao alternativu

Film je mogao da se završi sasvim drugačije. U drugoj verziji kraja, pošto po kiši Holi i Pol pronađu macu, uzimaju je i polako odlaze ulicom, dok se kadar lagano gasi. Bio bi to kraj bez grljenja i ljubljenja, bez definitivnog happy end-a, koji bi gledaoce ostavio u neizvesnosti i sa pitanjem “šta će se desiti među njima?”.

naslovna filmovi Brz pregled bioskopskog repertoara Buster-768x506 Stigao je trejler za novi vestern braće Koen BeachBum_still-e1536326357405-700x361 Metju Mekonahi je neprepoznatljiv u trejleru za novu komediju juzni vetar naslovna Prva filmska kritika „Južnog vetra“ · · · · ·