4718860-13964110-cover
U VAZDUHU · svet

U svetu trenutno postoji 197 priznatih država i svaka od njih ima svoju nacionalnu zastavu. Kao što odeća dosta govori o osobi koja je nosi, tako i zastave kriju mnoge informacije o zemljama čiji su simboli.

U sledećem tekstu ćemo vam otkriti mnoge interesantne činjenice o nekim svetskim zastavama sa kojima do sada možda niste bili upoznati.

Počećemo od činjenice da sve zastave imaju pravougaoni oblik, osim jedne. U pitanju je zastava Nepala koja se sastoji od dva spojena trougla koja reprezentuju vrhove Mont Everesta. U nižem trouglu se nalazi simbol Sunca, a u višem Meseca. Po nepalskoj legendi, ova zemlja će postojati dok god postoje ova dva nebeska tela.

Od ostalih pravougaonih zastava, dve se izdvajaju po svom specifičnom obliku. Radi se o zastavama Vatikana i Švajcarske koje su u obliku kvadrata, nasuprot svih ostalih koje su u obliku pravougaonika.

Zanimljivo je da simbol Crvenog krsta potiče od zastave Švajcarske, s tim da su zamenjene boje. Ovakav simbol je izabran u čast osnivača organizacije, Švajcarca Anrija Dinana.

Najpopularnije boje na svetskim zastavama su crvena, bela i plava. Većina zastava sadrži bar jednu od ovih boja. Jamajka je jedan od izuzetaka, budući da na njenoj zastavi možemo videti kombinaciju žute, crne i zelene.

Najređa boja na svetskim zastavama je ljubičasta, iz razloga što je u doba osnivanja nacionalnih država, kada je nastala većina svetskih zastava, bilo veoma teško napraviti ovu boju. Danas je jedino možemo videti na zastavi Dominike, ostrvske države u Karipskom moru.

Ne zna se tačno koja je zastava od onih koje se danas koriste najstarija, ali je poznato da je zastava Danske najduže u upotrebi bez pauza, od 14. veka. U Danskoj je inače zabranjeno govoriti loše o zastavama drugih zemalja, dok isto pravilo ne važi za zastavu ove zemlje.

Jedna od najmlađih i vizuelno najinteresantnijih zastava jeste zastava Sejšela. Ona postoji svega 22 godine.

Kanadska zastava je takođe veoma mlada. Ona je izabrana za nacionalni simbol 1965. godine. Javorov list na zastavi ima 11 vrhova, što je više nego što postoji u prirodi. Razlog zbog kojih je list nacrtan na ovaj način jeste da bi bolje izgledao kada se zastava vijori.

Japan je promenio svoju zastavu pre oko 20 godina, ali ne previše. Na zastavi koja se koristila pre 1999, crveni krug je bio tamnije nijanse, dok je on danas malko svetliji.

Filipini su jedina zemlja na svetu čija zastava menja raspored boja u zavisnosti od toga da li država u tom trenutku učestvuje u ratu. U mirnodopskim uslovima, plava šara je iznad crvene, dok je za vreme ratnog stanja njihov raspored obrnut.

Uobičajeno je da se na zastavama nalaze slike životinja, oruđa, a ponekad i oružja. Zastava Belizea je jedina na kojoj možemo videti i ljude.

Kada smo već pomenuli oružje, treba reći da čuvena puška AK-47 (Kalašnjikov) krasi zastavu afričke države Mozambik. Ona se na zastavi nalazi ukrštena sa motikom i knjigom. Ova tri simbola predstavljaju odbranu zemlje, proizvodnju i obrazovanje.

Zastava ostrvske države Nauru otkriva gde se tačno ona nalazi. Žuta štrafta na njoj predstavlja ekvator, plava pozadina Tihi okean, dok je zvezda samo ostrvo.

Katar ima najdužu zastavu. Njena dužina je više od dva puta veća od njene širine. Desna strana zastave je do 1936. bila crvena, ali je u međuvremnu postala bordo, kakva je i danas.

4482560-1280px-Anavilhanas 5 zanimljivih činjenica o našoj planeti Vilnius-poster-5b6c2d8adf2ea__880 Vilnjus je počeo da se reklamira kao „G tačka Evrope“ james-bond-exhibit-solden-10 Na Alpima otvoren muzej posvećen Džejmsu Bondu El Pais foto Koju poruku šalje 666 svinja na ulicama Toleda? · · ·