Prirodni zaslađivači
PULS GRADA · zdravlje

Već vam je poznato da bi slatkiše trebalo izbegavati, ili u njima makar biti umeren. Lekari kažu da su prerađeni šećeri najopasniji i da je beli šećer deo ozloglašene družine poznate i kao 4 bele smrti. Kad je već tako, zašto se ne bismo okrenuli prirodnim zaslađivačima koji pored nižeg stepena prerade usled koje se gube zdravi sastojci, sadrže i velike količine vitamina i minerala. Med je tipičan predstavnik takvih namirnica, ali ima ih još…

Nisu svi šećeri štetni. Slična pravila koja važe za pripremu hrane i koja glase – što se duže i agresivnije priprema to je konačan sastav zdravih namirnica sve manji, važi i za zaslađivače. Priroda je ponudila nekoliko odličnih zamena za nezdravi beli šećer, a na vama je da pronađete svoju idealnu poslasticu:

Žuti šećer
Za one koji vole ukus napitaka zaslađenih šećerom, idealna zamena je žuti šećer, koji je manje obrađivan od svog „belog brata“, ali budite oprezni, jer neki proizvođači, zbog nove mode, samo boje beli šećer!

Med
On ima mnoga lekovita svojstva, sadrži vitamine, minerale i antioksidanse. Uživajte u njemu, ali u umerenim količinama, jer se brzo apsorbuje u krvotok i povećava nivo šećera u krvi.

Tečni zaslađivači:

Sirup agave
Bezbojni sirup slatkog ukusa ima glikemijski indeks tri puta niži od belog šećera. Možete ga koristiti kao pravu zamenu za šećer, jer nema karakterističan ukus koji bi mogao da vam pokvari uživanje u omiljenim poslasticama.

Stevija
Prirodni zaslađivač koji ne sadrži ugljenehidrate, i nema energetsku vrednost, što će reći da je njegov glikemijski indeks nula. Njen ekstrakt je do 200 puta slađi od šećera pa pripazite kada je koristite. Idealna je za voćne salate, kafu, čaj ili kompot, a poznato je da stevija reguliše i nivo šećera u krvi.

Melasa
Sirup melase nastaje kao nusprodukt šećera iz šećerne trske. Sadrži mnoge hranjive sastojke poput magnezijuma, gvožđa, mangana i kompleks vitamina B. U jednoj kašičici melase je tri puta više gvožđa nego u žumancetu i više kalcijuma nego u čaši mleka!

Javorov sirup
Bogat je mineralima i sadrži vitamine koji čiste telo. Može se koristiti za zaslađivanje kafe, čaja, muslija, jogurta, kao nadev za palačinke. Bogat je izvor magnezijuma i selena.

Prirodno izbeljivanje zuba Beli zubi bez agresivnog izbeljivanja Mitovi o spavanju Razbijamo 6 mitova o spavanju Zdrav mozak Kako da vaš mozak bude zdrav i u super formi Ove napitke bi trebalo da izbegavate Ove napitke treba da izbegavate