UV zaštita
PULS GRADA · lepota

UV kamera nam otkriva kako sunce deluje na kožu i na koji način nas kreme za sunčanje štite od opasnih UV zraka.

Veliki broj potrošača poklanja svoje poverenje efikasnim proizvodima za zaštitu od sunca baziranim na najsavremenijim tehnologijama i istraživanjima. Ali nažalost i dalje postoji dosta onih koji ne štite dovoljno kožu od UV zraka ili čak uopšte ne koriste zaštitne kreme.

Sunce samo po sebi nije opasno. Čak sasvim suprotno, sunce je neophodno za opstanak ljudske vrste. Sunčeva svetlost prodire u naše telo putem ćelija u očnom tkivu, kao i preko kože. Kada sunčevi zraci jednom stignu do kože, naš imuni sistem se aktivira, sprečava infekcije, osećamo se bolje i podstiče se rad respiratornih organa, krvotoka, cirkulacije i metabolizma. Bez sunca, naš organizam ne bi mogao da proizvodi izuzetno važan vitamin D, a povrh svega sunce je zaslužno i za pozitivno stanje duha i dobro raspoloženje.

Ali kao što znamo, sve što je dobro ima i onu lošu stranu. Kratki talasi UVB zraka ne stimulišu samo proizvodnju melanina u koži, odgovornog za lepu preplanulu boju, već izazivaju opekotine i DNK oštećenja. UVA zraci su mnogo manjeg značaja kada govorimo o opekotinama izazvanim sunčevom svetlošću. Oni su pre svega uzročnici alergija na sunce kao i propadanja vezivnih vlakana, što dovodi do prevremenog starenja kože.

Tomas Leverit je razvio specijalni UV video zapis kako bi prikazao nevidljive efekte UV zračenja na koži kao i izuzetnu efikasnost proizvoda za zaštitu od sunca. Ove slike uveriće mnogo više ljudi da je neophodno koristiti proizvode za sunčanje, jer ukoliko žele da sačuvaju svoje zdravlje i lep  izgled kože moraju se zaštiti od sunca i onda mogu bezbrižno uživati u njemu.

Ova posebno prilagođena kamera sa podešenim filterima omogućava nam da vizualizujemo i nevidljive UV delove sunčeve svetlosti. Takođe nam daje mogućnost da vidimo interakciju UV svetlosti i kože, a ovaj deo svetlosnog spektra nije vidljiv kod klasičnih kamera. Istu tehniku sa UV kamerom koristili su i NIVEA istraživači prilikom razvoja proizvoda za zaštitu od sunca kako bi prikazali pigmentaciju kože izazvanu UV zračenjem. Ranije je bilo veoma teško privući pažnju potrošača na ovu temu. Međutim uz pomoć UV kamera, sada je lako približiti potrošačima sve benefite nege i zaštite kože od sunca i to na jednostavan i opipljiv način.

Pet pravila korišćenja proizvoda za zaštitu od sunca

  1. Koristite dovoljnu količinu proizvoda. Odraslim osobama se preporučuju dve kašike (oko 36ml). Nanošenjem manje količine drastično se snižava delotvornost zaštite od sunca.
  2. Ne zaboravite da ponovo nanesete kremu za zaštitu od sunca, najmanje na svaka dva sata kako bi osigurali odgovarajući nivo zaštite.
  3. Posebno zaštitite delove tela koji su najizloženiji UV zračenju: nos, ramena, uši, dekolte. Oni zahtevaju najveći mogući SPF u svakom trenutku.
  4. U podne, nemojte boraviti na suncu, već pronađite neko lepo mesto u hladu. U ovom periodu dana UV zračenje je toliko jako da je nivo samozaštite kože drastično smanjen.
  5. Nemojte pribegavati niskom SPF kako biste postigli preplanuli ten. Čak i sa visokim SPF dobićete boju jer će dovoljne količine sunčeve svetlosti dopreti do vaše kože.

Važna pravila sunčanja

Ne treba potcenjivati moć sunca. UV svetlo sadrži veliku količinu energije, te u slučaju neadekvatne zaštite može prouzrokovati ubrzano starenje kože, alergije na sunce i oštećenja DNK.

Međutim, sunčeva svetlost ima i izraženo pozitivno dejstvo na naše raspoloženje i imuni sistem – posebno nakon kratkih i hladnih zimskih dana. Zaštitite sebe u dovoljnoj meri kako biste uživati u suncu: odaberete odgovarajući faktor zaštite, nanesite potrebnu količinu (oko 36ml za odrasle osobe) i ponavljajte nanošenje kreme na svaka dva sata.

Razvoj proizvoda za zaštitu od sunca

Formulacije, koje se nalaze u UV proizvodima za sunčanje, vrlo su složenog sastava. Sa jedne strane, ovi proizvodi moraju sadržati velike količine filtera kako bi vam pružili neophodnu zaštitu od UVA i UVB zraka. Sa druge pak, moraju zadovoljiti potrebe potrošača koji žele prijatne kozmetičke proizvode bogatih ali i laganih formulacija. Kako bi objedinili ove protivurečne zahteve i razvili efikasan proizvod koji pruže prijatan osećaj na koži, potrebna su stručna znanja. Na primer, NIVEA Sun Protect & Moisture proizvodi kombinuju širok spektar UV filtera i efikasne hidrantne sastojke; drugi proizvodi sadrže tečne UV filtere i ulja koja se lako nanose. Rezultat ovakvih formulacija ogleda se njihovoj laganoj teksturi koja ujedno obezbeđuje i visoki stepen zaštite.

Najveća inovacija na tržištu

NIVEA je razvila metodu koja pravi ravnotežu  između UVA i UVB zaštite. Ovi UVA/UVB filteri otvorili su put za zvaničnu preporuku COLIPA metode, koja sve brže postaje ustanovljeni standard širom sveta. Druga važna prekretnica bio je razvoj naših izuzetno praktičnih sprejeva za sunčanje i veoma laganih losiona koji su našim potrošačima omogućili da se štite od sunca jednostavno, prijatno i sa puno uživanja. Jedna od glavnih NIVEA inovacija je losion za sunčanje (NIVEA Sun Protect & Bronze) koji pruža efikasnu zaštitu, istovremeno stimulišući sintezu melanina u koži i tako doprinosi divnoj, intenzivnoj i trajnoj boji tena

Novi parfemi za leto Najbolji parfemi u 2015: Mirisi leta na vašoj koži Novi anđeli Victoria’s Secret: 10 novih Viktorijinih anđela Vi ste lepe Vi ste zaista lepe trend u šminkanju Konturisanje: Novi trend u šminkanju