cover
PULS GRADA · zdravlje

Prva noć provedena u krevetu sa novim partnerom nikad nije laka. Dok ruke i noge trnu i nastupa borba oko pokrivača, pitate se da li osoba do vas voli da spava zagrljena, ili pak sama i ostavljena na miru… Međutim, kako vreme polako prolazi više ne možete ni da zamislite da zaspite bez voljene osobe pored sebe. Nova studija pod nazivom „Više od seksa“, kaže da postoje vrlo konkretni razlozi za ovu i ne toliko sladunjavu promenu.

Ispitivanje je uključivalo praćenje sna kod petnaest heteroseksualnih parova. Došlo se do zaključka da je san kod muškaraca koji spavaju sa svojim partnerkama duži, i da ustaju nešto kasnije. Bez obzira što se kvalitet i kvantitet sna ispitanika nije značajno menjao kada su spavali odvojeno, i onda kada su spavali zajedno sa svojim partnerima, svi su imali utisak da su se bolje odmorili i lepše naspavali kada su krevet delili sa dragom osobom.

Zaključak je da do boljeg spavanja dolazi usled osećaja ljubavi, privrženosti i poverenja koje zaljubljeni parovi osećaju jedno prema drugom. Otud je san pored voljene osobe dobar za psihičku stabilnost i osećaj opuštenosti.

Kako sama veza napreduje, tako se i vremenom navike tokom spavanja dvoje ljudi usklade, te tako kad god možete prigrlite svoju drugu polovinu, i dok zajedno tonete u san poželte joj laku i lepu noć.

vodavoda_cover City letnja preporuka #48: Voda – izvor života bed-sleep-rest-girl_cover 5 razloga zašto loše spavamo sam-1_cover Bizarno istraživanje je dokazalo zašto smo besni kada smo gladni omega_3__vitamin_e_5mg_108_cover Dodaci ishrani: Omega 3 + vitamin E · · · ·