danska
U VAZDUHU · svet

Sa tipičnim radnim vremenom od 8 do 16 časova i ne toliko čestim prekovremenim radom, Danska ima najbolji balans između posla i privatnog života. Zvančna radna nedelja je 37 sati, ali nedovno istraživanje organizacije OECD je pokazalo da radnik u Danskoj u proseku radi 33 sata nedeljno.

Kako je to moguće? Ne ostaju prekovremeno i još rade kraće? Jedna stvar je bitna, Danci znaju da organizuju vreme. A ono što može da vas iznenadi je i činjenica da zaista mnogo ljudi napusti kancelariju petkom u 14:30. Sa druge strane, prekovremeni rad zaista nije poželjan u Danskoj.

Ne zavaravajte se, Danci završe sav svoj posao u radnom danu. A po čemu su to tako posebni?
Danci veruju da je bitno imati život van posla. Ako imate gde da odete iz kancelarije i radujete se tome, onda ćete dati sve od sebe da svoj posao završite na vreme. A studije pokazuju da aktivno slobodno vreme mnogo utiče na bolju poslovnu produktivnost.
Verovanje je sledeće, ako ste dobili posao, onda ste sposobni i da ga radite. Tako da morate da ga uradite. A ako uradite posao najbolje što možete, onda idete kući kada ga završite. Nije svim ljudima potrebno isto vreme za isti posao. U Danskoj ne kažnjavaju obimom posla one koji bolje rade, ne, oni koji pre završe posao mogu da idu kući.
Svi rade svoj posao. I to je tako, nema praznog hoda, nema zabušavanja. Na radnom mestu je samo posao bitan.

Zaposleni zaista veruju jedni drugima da su svoj posao završili. Nema ostavljanja za poslednji čas, zabušavanja, nema uverenja da će neko drugi uraditi posao umesto vas.
Danci imaju najsrećnije zaposlene na svetu i drugi su po produktivnosti od zemalja EU. Istraživanja su pokazala da prekovremeni rad samo pojačava stres i veoma štetno utiče na zdravlje ljudi. U drugim državama sveta prekovremenim radom se pokazuje da ste odgovorni i spremni da napredujete. I to se vrednuje. Ali ne i u Danskoj. Oni veruju da je pravi balans privarnog života i posla uzrok srećnih zaposlenih.

fika Da li znate šta je fika? hygge Hygge: Popularni danski životni koncept planina Norveška želi da pokloni Finskoj planinu za rođendan cover Sedam čudnih činjenica o useljenju predsednika u Belu kuću · · ·