Naslovna fotografija - (foto joblo.com)
KULTURA · film/TV

Holivudsko vruće leto još uvek traje. Nije prošlo mnogo otkako je glumica Skarlet Johanson odustala od uloge transrodne osobe u filmu „Rub & Tug“ pod pritiskom javnosti da bi posao trebalo da prepusti nekome ko je zaista transrodan, a novi skandal već je uzdrmao filmsku industriju.

Džejms Gan, reditelj filma Čuvari galaksije, dobio je otkaz u studiju Dizni prošlog meseca, zbog serije tvitova koje je objavio pre desetak godina. Njegove problematične, neumesne šale odnosile su se na pedofiliju i silovanje, što se ne uklapa u Diznijevu porodičnu politiku. Gan se ubrzo obratio javnosti uz izvinjenje: „Kao što sam govorio mnogo puta, kako sam se razvijao kao osoba, tako su se razvijali moj rad i moj humor. Ne govorim da sam bolji, ali sam veoma, veoma drugačiji nego što sam bio pre nekoliko godina – danas više pokušavam da izvore za rad pronađem u ljubavi i povezanosti, a manje u besu. Dani kada sam govorio nešto samo zato što je šokantno i pokušavao da izvučem reakciju su prošli. Izvinio sam se zbog svog humora koji je povredio ljude u prošlosti. Zaista sam osećao žaljenje i verovao sam u svaku reč koju sam rekao“.

Stare postove reditelja objavio je Majk Cernovič, medijska ličnost i kolumnista, koji je poznat po izmišljanju afere Picagejt – teoriji zavere po kojoj su članovi američke Demokratske stranke bili umešani u lanac seksualnog iskorišćavanja dece u podrumu picerije, za koju se kasnije ispostavilo da ni nema podrum. Gan je zbog jednako opasnih insinuacija da je pedofil u svom obraćanju javnosti dodao da u njegovim šalama nema istine i da se više ne šali na stari način.

Slučaj ovog reditelja, koji je u vreme otkaza završio prvu verziju scenarija za treći deo filma Čuvari galaksije, zaista je težak. Prevazilazi lične okvire i postavlja važna pitanja o vremenu u kom živimo. Humor koji je nekada javno servirao jeste za osudu, ali njega nema u filmovima o superjunacima koji su ga proslavili. Da li je, imajući to u vidu, opravdano što je otpušten? Da li je potrebno uvesti kaznu za svakoga ko je godinama ranije na internetu – dakle, van radnog mesta i u drugačijem društvenom kontekstu, provocirao javnost i skretao pažnju na sebe postupcima koji bi se u žargonu mogli nazvati kretenskim? Da li društvene mreže u opravdano osetljivom vremenu kroje naše sudbine i budućnost? Imamo li pravo da sazrimo kao ličnosti i promenimo mišljenje u odnosu na postove koje smo ranije objavili na Tviteru ili Fejsbuku?

„Moje reči od pre gotovo deceniju bile su, u to vreme, moj potpuno neuspeo i nesrećan pokušaj da budem provokativan. Već dugo godina žalim zbog njih, ne zato što uopšte nisu bile duhovite, zato što su bile glupe, veoma bezosećajne i što sigurno nisu bile provokativne kako sam se nadao, već i zato što one ne odražavaju mene kakav sam danas i kakav sam već neko vreme“, izjavio je Gan.

Iako je kultni reditelj s razumevanjem prihvatio odluku iz Diznija, činjenica je da je diskutabilno da li bi iko trebalo da dobije otkaz zbog loših šala, osim ukoliko nije komičar. Svi pravimo greške. Loša šala nije zločin. Kritika je, naravno, poželjna i opravdana jer uvredljive gestove ne bi trebalo ignorisati, ali odbrana poželjnog stava mora biti pravična i sa jasno određenom granicom zbog zaštite slobode govora. U Ganovu odbranu, koja ne jenjava od nastanka problema, napisano je mnogo toga. Istaknuto je da je kolumnista koji je pokrenuo skandal bio optužen za silovanje, kao i da je sam napisao mnogo gnusnih tvitova na tu temu. To ne vredi mnogo jer pojedinačne loše postupke neke osobe ne možemo vagati pukim poređenjem s greškama i manama njenih protivnika. Baš kao što mnogo toga ne menja ni preispitivanje da li je Cernovič, kao republikanac i pristalica Donalda Trampa, namerno pokušao da omalovaži reditelja, jer je Gan u više navrata javno kritikovao aktuelnog predsednika Sjedinjenih Država.

Na internetu je, što je dobro, napisano više članaka u kojim se ističe da umetnici poput Gana svoj zavidan talenat duguju upravo poigravanju sa stvarima s kojima se niko ne bi igrao. Čuvari galaksije nikada ne bi bili toliko dobri da nije bilo sada omraženog rediteljevog humora. Mnogi su svesni te činjenice i pokrenuta je još uvek otvorena peticija da se reditelj vrati na posao. Trenutno, na njoj se nalazi više od 366 000 potpisa. Glumci kao što su Dejv Bautista, Kris Prat, Zoi Saldana, Bredli Kuper, Selma Bler, Kurt Rasel i mnogi drugi, iz dana u dan, objavljuju pisma podrške, ističući da je Gan jedna od najdivnijih osoba koje poznaju.

Sudeći po članku objavljenom na sajtu magazina Variety, Dizni će teško promeniti odluku. Verovatno će sačekati da se prašina slegne i angažovati drugog reditelja za treći deo omiljene naučnofantastične sage. Stvari bi se sada mogle drastično promeniti u filmskoj industriji. Više nije dovoljno razmisliti šta se i kako piše na internetu, već se moramo baviti time šta se i kako pisalo nekada. Postovi zavise od zrelosti koja dolazi s godinama, a čini se kao da za nju neće biti razumevanja ukoliko dođe prekasno. Postalo je podložno preispitivanju da li je prednost ili mana što za tastaturu kompjutera ili telefona sedamo dok smo mladi, jer društvo, očigledno, nije uvek spremno da prihvati individualnost lične promene, koja kod svakoga od nas stiže u različito vreme – Gan je bio u četrdesetim kad je pogrešno tvitovao.

U takvom okruženju javlja se strah kog prati preterana predostrožnost. Kad je pročitao vesti o svom kolegi, reditelj Rajan Džonson, koji je pod okriljem Diznija radio na poslednjem delu Ratova zvezda, obrisao je sve tvitove koje je objavio do 25. januara 2018. godine. Oko 20.000 njegovih rečenica više ne postoji. „Nije bilo nikakve direktive i mislim da nikada nisam napisao nešto toliko loše. Ali tu su bile stvari napisane u toku devet godina, u većini slučajeva bez pripreme i kao nešto kratkotrajnije vrednosti. Ako je postalo normalno da trolovi to preispituju da bi došli do municije, onda brisanje izgleda kao zašto da ne? potez“, rekao je ovaj reditelj. Nadajmo se da slični postupci neće postati trend. Ne smemo zaboraviti da bez jedinstvene prošlosti umetnika ne može biti ni dobre umetnosti.

Bioskop pod zvezdama City letnja preporuka #5: Bioskop pod zvezdama u bašti KC Grad MI VI naslovna „Nemoguća misija: Razilaženje“ – Da li je Tomu Kruzu vreme za penziju? the-spy-who-dumped-me-movie-stills- City letnja preporuka #16: Film „Špijun koji me je šutnuo“ deadwood-revival-movie „Deadwood“ dobija film kao završetak · · · · ·