73545
PULS GRADA · zdravlje

Podatak da jednu trećinu života provedemo spavajući zvuči kao gubljenje vremena, ali on je presudan kada govorimo o značaju odabira pravog dušeka. Prema nedavno sprovedenom istraživanju kompanije Jysk svega 34 odsto ispitanika starosne dobi od 25 do 65 godina iz kreveta ustaje lako, dok je mnogo veći broj onih koji se bude sa bolovima u leđima, vratu ili glavoboljom.

Ljudi tokom radne nedelje u proseku spavaju kraće nego što bi želeli (između 6 i 7 sati) ali zato vikendom spavaju preko osam sati. Neki od nas spavaju tokom poslepodneva i na taj način nadoknađuju manjak sna. Kao što možete da pretpostavite poslepodnevni spavači su češće muškarci. Ako već spavamo kraće nego što želimo ili volimo (a u proseku to je oko 2.500 sati) onda je potrebno da se tokom tog vremena dobro odmorimo. Kada kupujete automobil tražite onaj koji je bezbedan, i koji će zadovoljiti sve vaše potrebe, isto je i sa dušekom.

Kako da odaberemo dobar dušek?

Ne postoji univerzalno dobar dušek. Potrebno je da odgovorite na sledeća pitanja i otkrijete šta je ono što je za vas najbolje:

Da li spavate sami ili sa partnerom? U slučaju da niste sami na dušeku, potrebno je da uzmete u obzir vašu i težinu vašeg partnera ili partnerke. Dakle, kilogrami jesu važni, ali samo da biste bili sigurni da ste odabrali pravi dušek na kojem ćete se oboje dobro odmoriti. U slučaju da je neko od vas dvoje teži, dušek mora biti otporan na krivljenja i udubljenja.

Kako spavate? Baš kao i u slučaju težine, i poza koju zauzimate tokom spavanja igra važnu ulogu prilikom odabira dušeka. Ne budite lenji prema sebi i svom zdravlju, imajte na umu da madrac morate da isprobate, a u kompaniji Jysk postoji mogućnost da ukoliko vam određeni dušek ne odgovara uvek možete da ga zamenite.

Od svog osnivanja kompanija Jysk ima misiju da se pojmovi „sleeping“ i „living“ povežu što je to više moguće, baš kao što ni zdrav čovek ne može da odvoji kvalitetan život od kvalitetnog spavanja. Za one radoznalce koji se pitaju čega je to Jysk skraćenica, evo i odgovora – u pitanju je skraćenica za poluostrvo Jutlandic, odakle potiče i sam osnivač kompanije Lars Larsen. Važna napomena, ova reč se pravilno izgovara kao „JUSK“, što verovatno niste znali.

Da je reč o brendu sa odličnim renomeom potvrđuje činjenica da i sama danska kraljevska porodica odmara u Jyks krevetima i na Jysk dušecima. Kako i ne bi? Da li ste videli taj nameštaj? I ne samo što je dizajn moderan i estetski doveden do perfekcije, u pitanju je tipična severnjačka funkcionalnost koja nudi jednostavna rešenja koja dobro pristaju i onima koji nisu plave krvi.

preview-11770160-650x341-98-1487364087_cover 5 tipova glavobolje i najbolji načini da ih se rešite mot Pričanje sa samim sobom je najbolji vid motivacije kupka Topla kupka sagoreva kalorije kao i trčanje Zdravlje (foto: Pixabay) Ništa nije važnije od zdravlja: 15. Affidea Festival zdravlja Beograd · · ·