Kako biti fit danas
PULS GRADA · sport&rekreacija

Nova istraživanja su pokazala da je danas, čak i ako vodite računa o tome šta i kada jedete, mnogo teže ostati fit nego što je to bilo recimo 1980. Naučnici su pokazali da su moderne generacije sklonije gojenju, uprkos naporima da ostanu zgodne, i da za razliku od njihovih roditelja, ma koliko vežbali ili vodili računa o ishrani neke stvari jednostavno ne mogu da promene, a da one nemaju nikakve direktne veze sa, recimo, genetikom.

Kada vam sledeći put neko na porodičnom okupljanju skrene pažnju kako je u vašim godinama on ili ona bio mnogo zgodniji nego što ste vi to danas, na vama je da toj osobi, koristeći naučne istine, objasnite šta se to zapravo promenilo!

Prema najnovijim naučnim otkrićima, studije koje su proučavale čak 36.400 Amerikanaca i njihove životne navike, koje se pre svega tiču ishrane i fizičke aktivnosti, u periodu od 1971. do 2008. pokazano je da danas ljudi imaju više kilograma, nego što su njihovi vršnjaci u ’70-im i ’80-im imali. Uzimajući u obzir da jedu jednaku količinu hrane, imaju iste obroke i vežbaju na gotovo isti način današnji ljudi će imati viši BMI koeficijent i to za 2,3 poena.

Drugim rečima, ako danas imate 25 godina i dobru liniju, to znači da vežbate više i jedete manje nego što su to činili vaši vršnjaci u drugoj polovini 20. veka.

A zašto je to tako? Naučnici navode da jasni rezultati i odgovori na ovo pitanje ne postoje, ali je istraživanje ukazalo na problematiku sledećih faktora:

1. Danas smo izloženi mnogim hemikalijama koje su verovatno krive za povećanje telesne mase. Hrana se pakuje u ambalažu koja je puna hemijskih jedinjenja koja negativno utiču na naše hormone.

2. Porast broja ljudi koji koriste lekove i suplemente koji ublažavaju bolove ili određene bolesti, uključujući i antidepresive koji često utiču na povećanu gojaznost!

3. Bakterije u želucu današnjeg čoveka razlikuju se od onih koje su nekada živele tamo, jer se danas mnogo češće jedu prerađevine od mesa, kao i polugotovi proizvodi, što će reći da je sa opadanjem kvaliteta hrane i naše telo rešilo da pokaže posledice ove pojave.

Postoji li rešenje za ovaj problem? Ne sasvim, ali za one koji su spremni da pokušavaju odgovor leži u smanjenju porcija, povećanju unosa svežeg, organski proizvedenog voća i povrća, i naravno umerenoj fizičkoj aktivnosti koja se preporučuje svakodnevno. Ako pomislite kako su živeli vaši roditelji ili babe i dede – malo odmora, mnogo rada, i zdrava hrana koja nije jedina vredna stvar u životu, shvatićete, verovatno u čemu grešimo, konstantno!

foto: Predrag Vučković Paraglajding skok u kanjon reke Tare Par koji uživa u hedonizmu Da li je ovo par koji uživa najviše na svetu? John Maggi 8 neverovatnih planinara adidas Open run adidas #OpenRun trka 3. oktobra ·