VATICAN-POPE-AUDIENCE
PULS GRADA · moda

To što je papa predstavnik Boga (ili bar Svetog Petra) na zemlji, ne znači da ipak nije i čovek. Pa zašto onda ne bi mogao da bude i čovek od stila?! Da je to moguće pokazao je papa Franjo, kojeg je 2013. godine časopis “Esquire” proglasio za najbolje obučenog muškarca na svetu za tu godinu, jer je svojim nekonvencionalnim, jednostavnim stilom odevanja označio novu eru u katoličkoj crkvi. Kao što se moda oduvek menjala, tako je i sa odevnim izgledom papa kroz vekove, mada neka večna pravila ipak postoje…

Ova važna istorijska i religijska figura nije izgubila na svom značaju, pa iako su se pape smenjivale (s manje ili više simpatija bliže i dalje okoline), njihova važnost i popularnost bezmalo su napredovale. U životu postoje pravila, pa i ona modna: zašto bela venčanica, zašto pokrivena kolena i ramena kada se ulazi u crkvu, zašto kraljica uvek prva pruža ruku prilikom pozdravljanja, i kada nosi rukavice a kada ne… Ali, kao što znamo, pravila su tu da bi se (i) kršila, a pogotovo ona modna. Pa su tako i neke pape napravile stilske iskorake.

Izgled papa je vremenom postao svedeniji, može se čak reći prizemniji – manje je glamurozan i kitnjasto napadan. Sve treba da ide u korak s vremenom, pa što ne bi i papa?! Prođimo kroz osnove njegovog outfita.

Odeća

Kada su u pitanji boje, bela je nepogrešivi izbor za papu. Simboliše u isto vreme jednostavnost i uzvišenost, kao i čistotu, a pre svega slavi Hristovo uskrsnuće. Tako su mantija i mozzetta (vrsta kratkog ogrtača, plašta) takođe beli. Ipak, u zavisnosti od religijskih prilika, proslava i važnih liturgijskih činodejstvija, papa će nositi ljubičastu za vreme Velikog posta, zlatnu za Uskrs, a crvenu za Veliki petak. Godine 2012. papa Benedikt XVI napravio je modni iskorak noseći fanon, belo-zlatni ogrtač na pruge koji se retko viđao još od šezdesetih. On je takođe vratio u modu pallium, odevni predmet koji ide preko ramena u obliku slova Y, ukrašen krstovima, koji se nosi preko druge odeće. Vuna koja se tka u izradi odeće osveštana je, i dolazi iz rimskih manastira. Poznata krojačka radionica Gammarelli specijalizovala se za šivenje religiozne odeće, pa tako i za garderobu za pape, a u ovom poslu više su od 200 godina.

Kape

Isto kao i kod odela, bela uglavnom biva boja i za papske kape. Tu je pre svih zucchetto, okrugla jednostavna kapa koja se nosi na potiljku. Zatim ide mitre, visok zaobljeni biskupski šešir koji se nosi pri važnim religioznim prilikama. Za Božić 2005. godine papa Benedikt nosio je camauro, crveni plišani šešir ukrašen belim hermelinom, a dve godine kasnije tradicionalni crveni cappello romano.

Prstenje

Svaki papa na inauguraciji dobija posebno za njega pravljen zlatni “ribarski” prsten sa njegovim imenom upisanim na latinskom. Zove se „ribarski“ jer je papa namesnik Svetog apostola Petra na zemlji, a Isus Hrist je Petru i njegovom bratu Andriji, inače ribarima, rekao: „Pođite sa mnom i učiniću vas ribarima ljudi“ (Jevanđelje po Mateju 4:19). Ribarski prsten je zapravo prsten pečatnjak, kojim su nekada pečaćena važna dokumenta. On podseća papu na odgovornost prema crkvi. Jovan Pavle II imao je prsten u obliku krsta, Jovan XXIII kitnjasti sa dragim kamenjem, dok su ostali imali jednostavne okrugle. Po smrti pape, prsten se uništava i pravi se nov.

Cipele

Tradicija nošenja crvenih cipela datira još iz Vizantskog carstva kada su obuću u toj boji nosile samo tri osobe: car, carica i carigradski patrijarh (takoreći pravoslavni ekvivalent pape). Taj se običaj zadržao sve do pape Jovana Pavla II koji je obuću od crvene teleće kože zamenio smeđim cipelama. Papa Benedikt XVI je svoje crvene cipele naručivao iz male obućarske radnje koja se nalazi nadomak Vatikana, čiji je vlasnik Antonio Arellano, Peruanac poreklom. U pitanju je, naravno, više nego ručna izrada, a Antonio je lično vršio svake popravke ovih svetih cipela, inače broj 42. Pre nekoliko godina Vatikan se obratio javnosti povodom izjave da papa Benedikt nosi iskljućivo Pradine cipele. Tom prilikom su rekli: “Ukratko, papa ne nosi Pradu već Hrista”. Zanimljiv odgovor, mada ne vidim u čemu je problem, jer ako “Đavo nosi Pradu”, što ne bi i papa?!

Prolećna moda Klasični komadi prolećne garderobe Beyonce & Topshop Beyonce & Topshop: Kolekcija sportske odeće Ivy Park Najbolje patike Patike koje odlično idu uz odelo LTB Jeans LTB Jeans: Nova moda u Srbiji