bouquinistes--benh-lieu-song (1)
KULTURA · knjige

Pariz je bez sumnje jedan od najlepših gradova na svetu. Divna arhitektura, muzeji, simpatični bistroi, ukusna hrana, prefinjen modni stil Parižanki… Čak i kada demostracije i protesti naruše njegovu harmoniju, on i dalje ostaje neodoljivo šarmantan, a jedan od razloga za to jesu i brojne knjižare koje Parizu daju dušu i čine ga neodoljivim svakom ljubitelju pisane reči.

Pariz ne bi bio to što jeste bez uličnih prodavaca polovnih knjiga na obali Sene. Njih 240 svakodnevno prodaje knjige na prepoznatljivim zelenim štandovima, a među 300 000 knjiga nalaze se i brojni časopisi, markice i druga štampana izdanja.

U Parizu se nalazi i veliki broj nezavisnih izdavačkih kuća i knjižara, a izdavačka delatnost je konstantno u porastu. Osim knjižara i štandova sa polovnim knjigama, u Parizu se nalaze i neke od najlepših biblioteka u Evropi. Najstarija od 57 javnih biblioteka jeste Bibliothèque Mazarine, a ukupan broj knjiga koji stoji na raspolaganju Parižanima iznosi čitavih 3,5 miliona.

Ono što je zanimljiv podatak jeste to da Francuska nacionalna biblioteka i samim izgledom predstavlja omaž knjizi i pisanoj reči, budući da se sastoji od 4 kule koje formom podsećaju na dve otvorene knjige. Iako je ovakvo arhitektonsko rešenje izazvalo oštre kritike javnosti, njegov šarm i aluziju na knjiško carstvo teško je osporiti.

Pariz je vrlo inspirativan mnogim piscima, pa su tako neki od čuvenih romana i priča nastali, odnosno govore upravo o ovom gradu. Čak i ako lokacije nisu precizno naznačene, pažljivi čitalac i ljubitelj Pariza lako će zaključiti o kom kutku ovog grada je reč i zamisliti scenu u svojoj glavi. Jedna od takvih knjiga jeste i čuveni roman Zvonar Bogorodične crkve Viktora Igoa.

Osim toga, tokom ’20-ih godina prošlog veka, mnogi poznati pisci, uključujući Ernesta Hemingveja i Skota Ficdžeralda, često su se okupljali i opijali u pariskim barovima, te ne čudi što su upravo ovde došli na ideju da napišu neke od svojih kultnih romana.

Za razliku od njih koji su u Parizu boravili periodično, neki pisci kao što su Sartr, Simon de Bovar i Oskar Vajld izabrali su upravo ovaj grad za svoju večnu kuću, te danas možete posetiti njihove grobove i položiti cveće.

Pariz obiluje i baštama koje su stvorene za ljubitelje knjige. Uživanje u kafici i dobrom štivu, bilo u društvu ili solo pravi je plezir kome je teško odoleti.

Svakako jedna od najlepših poslastica i nezaobilazna stavka u Parizu jeste koncept Shakespeare and Company koji je daleko više od obične knjižare. Reč je o književnoj instituciji koja je otvorena 19. novembra 1919, a koja je u to vreme bila mesto okupljanja talentovanih pisaca kao što su Ezra Paund i Džejms Džojs. Danas je ona mesto koje rado posećuju kako lokalci, tako i turisti koji žele da se počaste kvalitetnim i retkim izdanjima.

Koliko su pojedini pisci voleli Pariz najbolje svedoči podatak da su njihove vile pretvorene u muzeje, a najpoznatiji su Kuća Viktora Igoa i Muzej romantičnog života, odnosno nekadašnji dom pisca Žorža Sanda.

naslovna City Magazine preporuka – roman „Seme mraka“ vanja_00_105 Promocija knjige „Jebe mi se“ Vanje Nikolić naslovna Najbolja dela Gistava Flobera billgates Bill Gates otkriva 5 omiljenih knjiga iz 2018. · · · · ·