Plaosnik-Ohrid
PULS GRADA · destinacija

Makedonija je Zemlja ukusa. Kadа u Makedoniji sedneš na ručak, još pri prvom zalogaju osetićeš veći apetit, a to je rezultat hrane koju su ti prineli. Kad popiješ samo gutljaj vina, više nikad nećeš moći ugasiti želju za još. Ovde ljudi znaju kako da uživaju u hrani, a jelo je svojevrsni ritual.

Izobilje ukusa i mirisa makedonske kuhinje je posledica velikog broja sunčanih dana tokom godine.  Na ovom tlu klima je pogodna za uzgoj voća, povrća, različitih biljaka i začina. Dolina ukusa gasi žeđ svakog turiste još pri prvom gutljaju najkvalitetnijeg makedonskog vina. Postoji legenda koja kaže da je neko vreme u najsušnijem regionu u Makedoniji, Tikveški, bilo više vina nego vode.

Makedonske vinarije široko otvaraju vrata svim posetiteljima koji hoće da nauče nešto više o istoriji vinskih regiona, o procesu proizvodnje vina, o spajanju prošlosti i budućnosti, o tradiciji starih majstora u skladu sa savremenim znanjem i tehnologijom koja nam omogućava da za tren osetimo besmrtnost, koja je sakrivena u svakom gutljaju vina. Sa timom somelijera, na zabavan, neformalan i relaksirajući način možete da okušate različite vrste vina u kombinaciji sa različitim vrstama hrane.

Kada prođete autoput E75 kroz Skoplje, Veles, Štip, Kavadarce, Negotino, Demir Kapiju i Dojran, posetite neku od 79 vinarija i u mirisu vina koje zri, načujte tajne neotkrivene Makedonije.

Pozivamo vas na gurmansku turu kroz Makedoniju da biste osetili ukus uživanja i žudnju za životom!

Prava priča o kraljevskoj vinariji u Demir Kapiji

Deo istorije, koji je na jednom mestu povezao vino i ljubav, nalazi se u vinariji pod nazivom Vila Marija u Demir Kapiji. Izgrađena je na području gde se mediteranska i umerena kontinentalna klima spajaju i gde ima čak 280 sunčanih dana godišnje. Njena priča je počela 1928. godine, kad su dva supružnika, kralj i kraljica, Aleksandar i Marija Karađorđević, odlučili da kupe imovinu za vinski podrum od dobijenog miraza oca Marije Karađorđević, rumunskog kralja Ferdinanda. U tri mesta u okolini su sahranjene jagnjeće glave kako bi se odredila prava lokacija i tačno tamo, gde je sada vinski podrum, jedna od njih posle tri godine stajanja u zemlji najmanje se raspala. Većina objekata koji su posle toga izgrađeni, danas su renovirani. Deo njih je kao industrijsko nasleđe stavljeno pod zaštitu države, a predivna Vila Marija, ispred koje stoje dve keramičke skulpture koje stanovnici nazivaju Devojčica, stavljena je pod zaštitu UNESCO. Pre Drugog svetskog rata Devojčice su zakopane u vinogradima i tako su se spasile od uništenja. Ove dve statue-karijatide proizvedene su i sastavljene u Rumuniji od pečene zemlje – terakote. One su bile simbol mladosti i lepote, i u staroj Grčkoj su stavljane ispred hramova kao njihovi zaštitnici, čime je Aleksandar udovoljio želji svoje supruge, iako je on više želeo da pred ulazom stavi dva lava kao simbol moći.

Zabeleženo je da je kraljica došla u posetu čak dva puta, a kralj nijednom, iako je pio vino koje je napravljeno ovde, u bačvama koje se koriste i danas. Kraljica Marija bila je ktitor crkve Presveta Bogorodica u Demir Kapiji. „Kad je došla na osvećenje ove crkve, koja i danas može da se vidi s imanja, na železničkoj stanici je bila dočekana sa crvenim tepihom i pajtonom.“

Kapacitet vinarije je bio 150.000 litara vina, za čiju proizvodnju su se koristila četiri staklena bazena, projektovana u Austriji, gde je grožđe fermentiralo, a direktno iz Srbije bile su donete drvene kace kapaciteta od 4.000 do 6.000 litara, koje su lancima bile spuštene u podrum kroz otvor. Od tada do danas burad nisu premeštena.

Dojransko jezero i miris Mediterana

Pravo mesto na kojem možete osetiti klimatske uticaje sa Mediterana je okolina Dojranskog jezera, koje se nalazi u jugoistočnom delu Makedonije. Otvorenost ka jugu i niska nadmorska visina (148 metara) uzrokuju da srednja godišnja temperatura vode bude između 15- 18 stepeni, a u toku leta čak između 25-27 stepeni, tako da ćete pomisliti da se nalazite u vodi nekog tropskog jezera.

Bogato je fitoplanktonom (od kojeg su najzastupljenije plavo-zelene alge Cyanophycea) i zooplanktonom (od kojeg su zastupljene 23 vrste račića i veliki broj školjki). Visoka produkcija planktona znači i bogatstvo ribe. U jezeru ima oko 15 vrsta ribe. Zbog bogatstva endemskih vrsta algi koje žive u jezeru moći ćete da se nadišete joda, i ne propuštajte mogućnost da na sebe nanesete malo lekovitog dojranskog blata. Ako tražite mesto za odmor i smirenost, u zagrljaju mediteranskog ambijenta, okruženi neverovatnom lepotom okoline, onda je Dojran pravo mesto za vas.

Naselje u Dojranu ima turističko-rekreativnu funkciju sa velikim brojem vikendica. Pored dojranske obale postoji 40 hotela i odmarališta, nekolko modernih kazina i vise od 600 vikendica. Pabovi, barovi i klubovi su deo tradicije i uvek nude prijatnu zabavu i pozitivnu atmosferu, ali i uzbudljive i nezaboravne noći.

„Grad svetlosti“ poziva vas da osetite čaroliju bezvremenog

Ohrid je Večiti Grad u jugozapadnom delu Makedonije, koji svojim iskonskim pulsom povezuje stara i nova vremena zauvek.

Grad Ohrid je kulturna istorija Makedonije u malom, najbitniji obrazovni centar i izvor pismenosti slovenskih naroda. Zbog velikog broja crkava i manastira, njih 36, grad je poznat kao balkanski i evropski Jerusalim. Crkva Svetog Jovana – Kaneo, uz jezersku širinu i biserni odraz ostaće u trajnom sećanju svih onih zaljubljenika u duhovni mir i lepote netaknute prirode.

Ohrid pruža brojne mogućnosti za uživanje, čak i za najprefinjenije ukuse. Ogroman broj događaja u toku cele godine ne može ostati neprimećen. Tradicionalno Ohridsko leto je jedno od najposećenijih, gde su vrhunska, svetski poznata imena doživela deo svoje promocije.

Ohrid je pravo iznenađenje za posetioce koji očekuju tihi istorijski gradić. Pogledajte različita lica Ohrida u noći – od mističnog i mirnog do vibriranja i modernog. Pabovi, barovi i klubovi su deo tradicije i uvek nude prijatnu zabavu i pozitivnu atmosferu, ali i uzbudljive i nezaboravne noći.

Ohridsko jezero – neiscrpno dno retkosti

Ohridsko jezero je proglašeno za Svetsko nasleđe i stavljeno je pod zaštitu UNESKO. Ovo jezero je jedno od najdubljih i najstarijih jezera u Evropi s više od 200 endemskih vrsta. Starost Ohridskog jezera, koje vam na izlasku sunca izgleda kao da se tek rodilo u zoru, može se videti u tragovima prastarog života na dnu njegovih voda. Slatko jezero nudi duplo zadovoljstvo ljubiteljima vodenih sportova i adrenalina. Neponovljiv doživljaj – ronjenje u podvodnim arheološkim pronalazištima, jedinstvenim na Balkanu, između atraktivnih endemskih formi života, kao što je, na primer, ohridski okrugli sunđer.

collage Jedinstveni suveniri koje možete kupiti samo u Rusiji shutterstock_571370566 Najšarenije ulice Evrope krakow-naslovna Trip Advisor preporučuje top destinacije za ovo leto 500px Photo ID: 173514057 - Planina Taranaki na Novom Zelandu dobila status živog bića · · · · ·