84550-gettyimages-916864466
PULS GRADA · sport&rekreacija

Ukoliko gledate Olimpijske igre ili bilo koji drugi sportski događaj, verovatno ste primetili da pobednici imaju običaj da poziraju foto-reporterima dok grickaju svoje odličje.  

Lovci na blago u Severnoj Americi, tokom zlatne groznice, imali su naviku da kada pronađu grumen zlata, provere njegov kvalitet prednjim zubima. Kopali su, tražili, mučili se, ali svaki kamenčić koji je podsećao na zlato, proveravali su zubima. Danas, lovci na blago, gotovo da ne postoje, ali s druge strane, sportistima blago, predstavljaju pobede, trofeji i medalje. Za razliku od ljudi koji su hteli da se na brzinu obogate, sportisti plemenite metale dobijaju na postolju, ali kao i lovci na blago, oni grizu svoja odličja. Da li to rade kako bi proverili kvalitet same izrade medalje? Ne verujemo.

Glavni krivci za ovaj trend su foto-reporteri, koji u potrazi za jedinstvenom i zanimljivom fotografijom, predlažu sportistima da gricnu odličje jer tako misle da će slika biti atraktivnija. Vremenom su sportisti, nesvesno, usvojili ovakav način slavlja, ali priča o Davidu Muleru pokazuje koliko besmislene neke stvari mogu biti! On je na Olimpijskim igrama 2010, polomio prednje zube tokom poziranja foto-reporterima sa medaljom u ustima.

Od kada su nastale moderne Olimpijske igre, medalje se ne prave od zlata, već od srebra i bakra, ali sportistima, za razliku od lovaca na blago, to ne smeta. Oni svoju nagradu dobijaju u vidu besmtrnosti, kao osvajači olimpijskog odličja, a tu su, naravno i znatne novčane nagrade, čiji deo neće potrošiti na nove zube, kao što je to David Muler morao da uradi.

gettyimages-916119196-1518179826cover Istorijski momenat: Sportisti Južne i Severne Koreje zajedno na otvaranju Olimpijskih igara cycle_ball.width-800-cover Ciklbal: Neobični sport za koji verovatno nikad niste čuli Predator18+ Otkrivamo: Ko su trojica najhladnokrvnijih fudbalera sveta? 1(3) Otkrivamo: 8 saveta za funkcionalni trening · · ·