cocker-spaniel-english-2415288_1280
U VAZDUHU · životinje

Nije iznenađujuće da životinje kao što su krave, ovce i koze vole da jedu travu. Te životinje pasu jer njihovi želuci mogu da svare celulozu u travi. Ali za razliku od ovih životinja, koje su u porodici preživara sisara, psi su svaštojedi, povezani sa grabljivcima koji jedu meso, kao što su vukovi.

Ipak, ako posedujete psa, možda ste videli kako gricka travu dok ste u dvorištu ili u šetnji. Zašto onda psi jedu travu? Da li vaš pas ne dobija dovoljno hrane? Da li je bolestan? Ili je to potpuno normalno ponašanje pasa?

Hoće li konzumiranje trave naškoditi vašem psu?

Srećom, jednostavno jedenje trave neće naškoditi vašem ljubimcu. To jest, osim ako se trava ne tretira pesticidima ili drugim hemikalijama.

Jedenje biljaka je u njihovoj DNK

Iako psi koji jedu travu mogu izgledati neobično, to je prilično uobičajena navika koju su mnogi vlasnici pasa primetili. Nije to tako čudno kao što mislite. Iako smatramo da su psi istorijski mesožderi, oni su zapravo evoluirali kao svaštojedi koji bi jeli sve što je dostupno, uključujući vegetaciju.

Zašto psi u današnje vreme jedu travu?

Dakle, njihovi divlji preci su jeli vegetaciju, ali zašto domaći psi to i dalje rade – i zašto psi, konkretno, jedu travu? Zapravo, različiti psi mogu jesti travu iz različitih razloga. Navika da jedemo nešto drugo osim klasične hrane može da bude razlog za zabrinutost kod ljudi, ali to obično nije ništa više od znaka dosade kod pasa. Međutim, ako vaš pas pojede mnogo toga, možda ćete želeti da razmotrite njegovu ishranu. Redovno konzumiranje trave može biti znak da ne dobija dovoljno vlakana, te stoga traži prirodno bilje za jelo.

Šta ako vaš pas povrati nakon što jede travu?

Ovo je definitivno razumljiv razlog za zabrinutost. Nije uobičajeno, ali neki vlasnici pasa će primetiti da njihov pas povraća nakon što jede travu. Duga oštrica trave, ako je nesažvakana, golica im grlo, što dovodi do refluksa. Povraćanjem, pas može da se oslobodi svog stomačnog poremećaja.

Šta treba preduzeti?

Ako vam se čini da vaš pas samo ponekad gricne travu, verovatno nema razloga za brigu. Međutim, ako je česta pojava i vaš pas izgleda da jede puno trave odjednom, ili ako biste radije bili sigurni nego da vam kasnije bude žao, postoje neke stvari koje možete učiniti.

Možete razmisliti i o prebacivanju psa na hranu za pse sa većim sadržajem vlakana, odnosno hraniti ga sa više kuvanog povrća. Dodatna vlakna mogu na kraju ispuniti njegove nutricionističke potrebe. I, bez obzira na slučaj, pobrinite se da vaš pas dobija dosta pažnje i da se sa njim vežba i igra.

cover www.pinterest.com Najčudnije ptice na svetu aj-robbie-603166-unsplash Koliko su slonovi zaista pametni? 01-Dangerous-Bugs-to-Watch-Out-for-This-Summer-1024x683 Ove životinje i nisu toliko opasne kao što svi misle 10-Oldest-Living-Animals-in-the-Entire-World-3 Da li ste znali za ove najdugovečnije životinje na planeti? · ·