Umetnik Mauro Gatti pretvorio je dve najčešće psovke u umetnička dela (izvor boredpanda.com)
U VAZDUHU · retrovizor

Sigurno vam je poznat opus Vedrane Rudan, popularne novinarke, kolumnistkinje i književnice. Kad god ta Hrvatica napiše nekoliko redova, majke potrče da uplakanoj deci stave ruke na uši, aseksualni požele da imaju seks a starice sa štapom padaju pokošene od srčanog udara.

Vedranine zle vulgarnosti zamućuju ružičasto nebo u našoj zemlji i bacaju kletve na koze, koje posle daju crveno mleko. Dopiru do svakog seoskog atara, gde se kapitalizam mrzi uz želju da susedu crkne krava. Gađaju pravo u srce besprekornih tradicionalnih zajednica, u kojim čestite žene čekaju autobus jer se proglašavaju kurvama kad god na putu do posla sednu u komšijski auto.

Veštica Vedrana, istina, ponekad napiše nešto što ni moja metla ne može da počisti. Ona stvara na meridijanima gde je ozbiljna priča o seksu tabu tema i gde se penisu daje povlašćen socijalni položaj čak i kad je reč o bračnim prevarama. Ali, moram da priznam da ima nečega u tom lascivnom pisanju kojim babac od šezdeset sedam godina poentira tako dobro. Kako bi drugačije objasnili to što Vedranini protivnici nalaze manu svemu što napiše tako što dotičnu nazovu prostakušom dugačkog jezika?

Eto, zato i ja psujem. Kao kočijaš, ponekad. I psovaću kad gok se nečiji argumenti zanemare i omalovažave zato što su iznešeni uz po koju vulgarnu reč. Draža mi je surova istina servirana hrabro, iskreno i bez uvijanja, umesto mogućnosti da me moralni čistunci prepoznaju kao člana njihove sekte pod devičanskim anterijama, koje su čiste koliko su bile one kod Kju-kluks klana. Pun mi je đ*ka ljudi koji ne mogu da prevale ružnu reč preko usta, ali bez problema zabadaju nož u leđa. Dosta mi je tih koji su ispod maske pristojnosti toliko truli da nema te psovke koja bi se s njima merila. Užasna mi je sama pomisao na te sitne, fine duše koje pišaju po iskrenosti, prijateljstvu i ljubavi, ali opanjkavaju zbog jedne izgovorene ružne reči.

Dela su mi uvek bila važnija od vokabulara, a psovke su ionako samo nemi svedoci bogatstva jezika. Dobro dođu kad beskičmenjaci počnu sa zlostavljanjem i očekuju igru po njihovim pravilima. Oni to rade jer znaju da je individualnost pretnja i da samo ona može otkriti njihovo pravo lice. Zato se od svih koji su s mukom očuvali ono malo večito ugroženog karaktera konstatno očekuje da ih bude sramota tuđe sramote. U mraku, u tišini i sa osmehom.

Politka je briljirala na tom polju licemerja. Možete razarati države, voditi ratove, potkradati ljude, ali nikako ne smete reći banalnu reč kao što je jebiga! Da bi se za vas glasalo morate biti aseksualno porodično biće s verom u Boga. Nikako sami, nikako ateista ili gej, nikako van šablona. Zahvaljujući feminizmu, tu i tamo možete biti žena. Poželjno bi bilo u pantalonama i triput pristojnija od muških kolega.

Tako se na Vedraninoj vagini lome koplja, uprkos beskonačnoj listi imena značajnih umetnika i stvaralaca koji su govorili bez dlake na jeziku, i shvatali da su psovke terapija širokog spektra protiv gluposti koje konzervativci umeju da serviraju. Ako ostavim Čarlsa Bukovskog po strani, teško mi je da zamislim čak i Vuka Stefanovića Karadžića kako crveni dok prikuplja one silne tradicionalne opscenosti glorifikovanog i navodno pristojnog seljaka, koje su objavljene u knjizi Crven ban.

No, vi koji i pored toga smatrate da psovke nisu za svakodnevnu upotrebu ili za nekog ko se bavi kulturom i umetnošću, uvredljivo ste neobrazovani. U najboljem slučaju poistovećujete kulturne delatnosti s vašom uštogljenošću, a u najgorem s malograđanskim, providnim moralom. To sa kulturom i umetnošću nema nikakve veze. Umetnost nikada nije podilazila vašoj uskogrudosti. Bavila se slobodom otkako je sveta i veka. Tu bitku ćete uvek gubiti, jer ne možete prevariti nikoga osim sebe. Drugim rečima: JEBITE SE!

Evolucija (foto izvor: suwalls.com) Peticija protiv evolucije: Ko je bre nastao od majmuna? Tarantino (foto izvor: cultture.com) Kad god se naši političari pozabave kulturom jedan Tarantino umre Ema Votson i feminizam (foto izvor wallpapercave.com) Sme li feministkinja da pokaže grudi? Pre (levo) i posle intervencije Bendžamina Banistera (izvor medium.freecodecamp.com) Da li je bolji dizajn mogao da spase dodelu Oskara od skandala? · · · ·