Sa starih fotografija
U VAZDUHU · urban flash

Oni koji veruju u stare dobre porodične vrednosti rekli bi da je ozbiljnost na starim fotografijama, pa čak i onim svadbenim, posledica shvatanja ozbiljnosti stupanja u zajednicu braka, dok današnja omladina tako nešto nikada nema na pameti.

Istina je sasvim drugačija, i zapravo se odnosi na tehnička ograničenja prvih foto-aparata, a onda i zahteva onih koji su se njima služili. Dakle, nije zato što su mladi neozbiljni ili nesrećni, već zato što tehnika nije omogućavala da se napravi na stotinu fotografija i da nakon svakog „ptičica“ ustanete da protegnete noge.

Ako niste imali strpljenja i vremena, niste mogli da imate ni fotografije za uspomenu.

Da li vas je ikada fasciniralo što na starim crno-belim fotografijama izrazi lica bez obzira na povod redovno izgledaju sasvim ozbiljno, a često i dosta zamišljeno. Kao da su svi veliki državnici okrenuti ka teškim istorijskim pitanjima. Naravno da to nije razlog, ali kada saznate koji je verovatno će vam postati jasnije zašto ste za života imali svega nekoliko fotografija, sasvim suprotno vremenu u kojem danas živimo.

Prema sajtu Vox.com razumno objašnjenje ovog fenomena glasi – tipovi prvih foto-aparata zahtevali su duge ekspozicije, dakle preko dvadesetak minuta je trebalo zadržati istu pozu, a kako je uvek lakše ostati miran i ozbiljan, bilo je teško pokazati svoju veselu stranu, pa čak i na svadbenim fotografijama. Ako bi sa druge strane neko pomerio ma i sasvim malo svoje telo, na datom mestu bi došlo do zamućenja, tako da je strogo mirovanje bilo više nego obavezno!

Onima koji traže detaljna objašnjenja u čemu je „caka“ sa starim fotografijama toplo preporučujemo da pogledaju ovaj video, koji će sigurno pružiti više informacija o načinu fotografisanja u vreme neposredno nakon što je ovaj medij ušao u svakodnevicu.

10 situacija u kojima se srećni parovi razumeju bez reči 10 situacija u kojima se srećni parovi razumeju bez reči Čišćenje kuće Da vam kuća uvek blista Batica u budoaru Dudeoir: Batica i erotika na seoski način Ellie Goulding Poznate žene koje su napravile pauzu u karijeri · · · · · ·