photo-1529386317747-0a2a51add902
PULS GRADA · zdravlje

Svake godine isto. Čim se završi leto, krene jesen i naglo se smanje temperature, mi dobijamo kijavicu, a ponekad i grip. Činjenica je da je jesen godišnje doba kada se najviše ljudi razboljeva. Nije da nam je mnogo lakše sa ovim saznanjem da nismo jedini koje muče ovakvi problemi, ali nije loše informisati se o glavnim razlozima jesenje prehlade i načinima kako da joj se suprotstavimo.

Doktori navode da tokom jeseni, ali i proleća, sezonske alergije mogu da povećaju našu podložnost infekcijama. Upale sinusa nastale pod uticajem ovih alergija omogućavaju virusima da se praktično nastane u našem nosu i značajno nam pogoršaju  zdravstveno stanje. Takođe, naš imuni sistem je u ovakvim situacijama preokupiran borbom sa alergijom pa iz tog razloga ostajemo gotovo nezaštićeni kada se suočimo sa novim nezvanim gostima.

Čak i ako vas ne muči alergija, velike sezonske promene temperature, vazdušnog pritiska i brzine vetra mogu da iziritiraju vaše disajne puteve i na taj način smanje vaš imunitet. Ne treba zaboraviti i naučnu činjenicu da se virusi lakše razmnožavaju kada je hladnije.

Šta mi možemo uraditi da bi se odbranili od prehlade tokom nagle promene vremena sa prelaskom iz leta u jesen?

Doktori preporučuju uobičajena, ali i efektna rešenja. Ako imate osetljiv nos, potrudite se da predeo oko njega bude topao, makar to značilo da nosite maramu preko njega. Redovno pranje ruku je obavezno, posebno pre jela i dodirivanja drugih delova tela kao što su oči, usta ili nos. To je verovatno najbolji način da onemogućite mikroorganizmima koji šire bolesti da dospeju u vaš organizam. Na kraju, ne treba zaboraviti da bliski kontak sa bolesnim osobama nije preporučljiv, posebno ako kašlju.


extra_large-1534254950-cover-image Mitovi o vežbanju koji donose više štete nego koristi woman-2197947_1280 Zašto je šest sati sna isto kao da uopšte niste spavali Alpecin C1 Alpecin C1: Kofeinski šampon protiv opadanja kose HELIOCARE 360 - A4 oglas - cover Heliocare 360: Revolucija u topikalnoj zaštiti od sunca · · · ·