naslovna
PULS GRADA · dizajn

Spoj savremenog dizajna i tradicionalnih zanata bila je tema prve, i veoma posećene konferencije „Design & Crafts in Dialogue“ nedavno održane u Cetinjskoj ulici. U opuštenoj atmosferi su o savremenom dizajnu i zanatstvu, uspešnim primerima i zanimljivim praksama govorili dizajneri, profesori i preduzetnici iz Švedske, Velike Britanije, Austrije, Hrvatske, Srbije, Nemačke i Slovenije.

Beogradska konferencija prva je konferencija međunarodnog projekta Made In: Crafts-Design Narratives. O značaju ovog međunarodnog projekta je na samom početku govorila Ivana Borovnjak iz dizajnerskog kolektiva Oaza iz Zagreba, zatim i profesor Aleks Kols sa Univerziteta u Hadersfildu (School of Art, Design and Architecture).

Usledile su zanimljive dizajnerske priče. Na konferencijskoj bini bila je i Emili Rondal, švedska umetnica koja je trenutno u Beogradu u okviru tromesečnog Artist in Residence programa koji realizuje Nova Iskra. Emili je deo savremene švedske zanatske scene, trenutno je na doktorskim studijama zanatstva na Akademiji za zanatstvo i dizajn u Geteborgu. Dve godine je studirala tradicionalno švedsko tkanje kojim se i danas bavi, a trenutno učestvuje na četvrtom Bijenalu dizajna u Istanbulu, gde predstavlja zajednički projekat sa umetnicima iz celog sveta. Emili je govorila i o tome koliko vremena i strpljenja je potrebno za uspešno bavljenje zanatskim pletenjem, poslom koji zahteva i koncentraciju i svojevrsnu izolovanost, kao i mnoga znanja o materijalima i raznim tehnikama rada.

„Mislim da je zanatstvo i disciplina i aktivnost. Ja sebe smatram umetnikom pletenja koji stvara priče koristeći sirov materijal. To je istovremeno i magično i prilično jednostavno i lako, ali i zahteva određeni koncept.“

Svoju dizajnersku priču predstavila je i Sanja Roter, hrvatska dizajnerka poznata po radovima od drveta. Sanja je ispričala da se u ovaj materijal i njegove potencijale zaljubila još u fabrici drveta u Slavoniji gde se upoznala sa tehnikama obrade drveta, mašinama, mirisom ovog materijala… I dodala da je drvo zahvalno za obradu, ali da je posebno važno biti pažljiv u rukovanju sa njim. Istakla je i da je ona nezavistan dizajner koji radi samostalne projekte, te da je do sada ostvarila saradnju sa različitim dizajnerima i kompanijama u Hrvatskoj. Tako je nedavno dizajnirala kutiju od drveta za jednu kompaniju iz Istre koja se bavi proizvodnjom tartufa. Kutija je inspirisana crnim tartufima i drvetom hrasta. Važnu saradnju ostvarila je i sa kompanijom Močvarni hrast, privatnom stolarskom firmom iz Zagreba koja ima dugu porodičnu tradiciju stolarstva i čija specijalnost je rad sa hrastovim drvetom (sa veoma starim močvarnim hrastom koji se može naći u određenim predelima u Hrvatskoj).

Na konferenciji je bilo reči i o zanimljivim istraživačkim projektima. Maja Vardjan iz slovenačkog Muzeja arhitekture i dizajna govorila je o uspešnom projektu Hidden Crafts u okviru kog je šest uspešnih kompanija koje se na neki način bave zanatstvom ostvarilo saradnju sa 22 dizajnera – iz Slovenije, Nemačke, Italije, Austrije.

Zanimljiv projekat koji skreće pažnju na stare zanate predstavila je Maja Kolar iz hrvatskog studija Oaza. Ovaj studio je realizovao projekat Made in Ilica-Old School Ilica (Proizvedeno u Ilici – Stara škola Ilica), zajedničku lokalnu inicijativu za zanatsku proizvodnju, koja je realizovana kako bi oporavila tradicionalne zanate i lokalne ekonomije. Učesnici su pozvani da uče i učestvuju u radionicama sa domaćim majstorima u zagrebačkoj ulici Ilica koristeći njihove usluge i proizvodne linije. U okviru ovog projekta je održano nekoliko radionica i uvodnih kurseva sa lokalnim zanatlijama – frizerima, krojačima, štamparima, staklorescima, obućarima…

O dijalogu dizajna i umetnosti u okviru preduzetništva govorila je Ljubica Milutinović iz kompanije Niti koja se bavi ručnim radovima i tradicionalnim tehnikama i čiji se rad oslanja na bogatu tekstilnu tradiciju Srbije kada je izrada umetnički vrednih ćilima u pitanju. Niti ohrabruju zapošljavanje osetljivih društvenih grupa (nezaposlenih žena, starijih ljudi), i imaju cilj da snaže lokalni duh i lokalnu ekonomiju stvarajući savremeni srpski brend.

Svoje iskustvo preneo je i Balša Đuković iz inicijative Folkk koju je pokrenula beogradska Nova Iskra. Reč je o inicijativi koja spaja tradicionalne zanate i talentovane mlade dizajnere sa celog Balkana. U okviru Folkk inicijative do sada su predstavljeni mnogi ručno rađeni, upotrebni predmeti koji imaju duh tradicionalnog, prepoznatljiv dizajn i savremeni pečat.

Cilj Made in projekta, čulo se na konferenciji, je da podrži saradnju i razmenu znanja između tradicionalnih zanatlija i savremenih dizajnera. Cilj je i revitalizovanje tradicije zanata, kao i edukovanje dizajnera o materijalnom i nematerijalnom nasleđu, da bi se oformilo novo, autentično i održivije lice savremenog dizajna.

Nakon beogradske konferencije projekat Made In se nastavlja. U planu je mapiranje zanata u zemljama učesnicama projekta, održavanje narednih konferencija, seminara, dizajn rezidentura, radionica. U planu  je i objavljivanje dve publikacije, realizovanje finalne izložbe projekta, kao i razvoj MADE IN onlajn portala.

6928360-13606929_cover Originalne reklame na javnim mestima Škrabac pokloni Gde se sve skrivaju Škrabac dosetke? Primeri urbanog dizajna Primeri urbanog dizajna koji bi ulepšali i naš grad page-coca-cola Istorija Coca-Cole u reklamama · · · · · ·