slika
KULTURA · art

U slavnim muzejima sveta, neka zaista velika umetnička dela skrivena su od očiju javnosti. Brojevi ne lažu. U njujorškom Muzeju moderne umetnosti izložena su 24 Picassova rada. A samo jedan od 145 radova kalifornijskog konceptualnog umetnika Eda Ruscha, i to je samo vrh ledenog brega.

Zidovi muzeja Tate, Met, Louvre ili MoMA možda izgledaju savršeno dobro, ali većina umetničkih dela koja pripada najvećim svetskim umetničkim institucijama je u svakom trenutku skrivena od očiju posetilaca. Da bismo vam slikovitije objasnili na šta tačno mislimo, evo šta kažu brojevi: Tate pokazuje 20 odsto svoje stalne kolekcije, Louvre 8 odsto, Guggenheim 3 odsto… A zašto je ovo tako?

Direktor Berlinische Galerie, Thomas Köhler kaže da je razlog taj što muzeji nemaju dovoljno mesta da prikažu više od svog blaga. Ali, prostorni deficit je samo jedan od razloga. Drugi razlog je taj što pojedini radovi ne odgovaraju kustoskim konceptima koje žele da prikažu u muzeju, ili što radovi nisu u takozvanoj „umetničkoj modi“, pa se čeka trenutak kada se ukaže prilika ili kada neki stari trend biva „izvučen iz naftalina“ zajedno sa radovima starih majstora. Manje poznati radovi umetnika leže, ponekad i zaboravljeni u kutijama, dobro čuvani. Njihovi hit radovi su okačeni u muzejima, ali neki radovi ostaju čuvani gotovo u tajnosti, upravo zbog delikatnosti ili oštećenja koja ne dozvoljavaju da dela budu izložena. Pojedini radovi su vekovima stari i veoma osetljivi. Albertina u Beču, u svom posedu ima više od milion remek-dela starih majstora (nastalih pre 1800.), neki od radova su stari nekoliko vekova i nikada se ne izlažu. Čak se slike skladište na mestima koja su strogo poverljive tajne, ali koja nisu u sklopu samog muzejskog kompleksa.

U našoj galeriji možete pogledati divne primere umetničkih dela koji se ne viđaju često u muzejima.

Albrecht Dürer, Young Hare (1502) Albertina Museum, BečOtvori galeriju
Zoomorfi Tuna Galerija 73_cover Izložba slika „Zoomorfi“ u Galeriji 73 covernakit Izložba nakita Dejana Matića Ivan Bon Dom omladine Beograda_cover Izložba „Zvuci kosmosa“ u Galeriji Doma omladine Lemon Berry Lemon Berry Studio: Otkrijte kreativnost u sebi · ·