Žene varaju (foto: seventeen.com)
PULS GRADA · deca · ženski kutak

Nedavno su svetski mediji preneli snimak prevarene žene u Kini koja na ulici brutalno tuče i čupa muževljevu ljubavnicu. Kasnije smo saznali da postoji sajt na kome prevarene i iznervirane supruge postavljaju snimke fizičkog kažnjavanja svojih suparnica. Zanimljiva je i gotovo groteskna figura muža koji pokušava da umiri pobesnelu suprugu, a on se sasvim slučajno zatekao u nepoznatom stanu i sasvim slučajno je učesnik u ovoj nesvakidašnjoj uličnoj drami.

Mnoga istraživanja iz različitih zemalja pokazuju da su žene oprostile, ili su spremne da oproste, partnerovu kratkotrajnu avanturu s drugom ženom. Teško bi podnele paralelnu vezu, koja uključuje emotivnu privrženost, jer bi to bila najveća potencijalna opasnost od gubitka partnera. Neko od mogućih objašnjenja je u reproduktivnim strategijama, koje su različite kod polova. Ženama je reproduktivni kapacitet neuporedivo ograničeniji u poređenju s muškarcima. U savremenim društvima, u zajednicama koje iz verskih ili nekih drugih razloga ne koriste kontracepciju i forsiraju rađanje, žene u proseku mogu da rode desetak beba. Naše dalje rođake žene lovci-sakupljači su dojile do detetove četvrte godine i broj potomaka je bio još manji.

S druge strane, žene daleko više svojih bioloških resursa ulažu u svoje potomstvo. Trudnoća je duga i majčino telo je jedini izvor neophodnih hranjivih materija, porođaj je potencijalno opasan zbog veličine bebe u odnosu na majčino telo, dojenje zahteva veliki unos kalorija, koje se nalaze u namirnicama koje bi neko trebalo da donese dok se majka stara o novorođenčetu. Reproduktivna logika kod žena, koja je nastala tokom nekoliko milliona godina našeg razvitka, govori da su šanse za siguran opstanak deteta neuporedivo veće ukoliko se o njemu staraju oba roditelja. Sve samohrane majke znaju koliko im je bilo znatno teže da se organizuju oko svih obaveza u vezi s detetovim potrebama, i to čak i danas u tehnološki razvijenim i modernim društvima.

Ostaje sada još da vidimo zbog čega žene varaju. Iako ređe od muškaraca, bar sudeći po savremenim istraživanjima, žene su takođe sklone kratkotrajnim vezama i preljubama. Druga reproduktivna strategija, koja je ovde dominantna, sadržana je u želji da vlastitom potomstvu obezbede što kvalitetniji genetiki materijal. Sećate li se one priče o tome kako bi muškarac doživeo saznanje o partnerkinoj preljubi, ili kako bi izgledala njegova strepnja u vezi s potencijalnom preljubom. Njegova besana razmišljanja o tome ko je bolji ljubavnik i sa kim je više uživala nisu neopravdana.

Tokom devedesetih godina 20. veka Baker i Bellis su najviše izučavali kompeticiju suparnika. Postoji nekoliko zanimljivih otkrića iz različitih istraživanja u ovoj oblasti. Zanimljivo je koliko u takmičenju ne učestvuju samo dva muškarca, već borbu nastavljaju i njihovi spermatozoidi. Žene su tokom ovulacije privlačnije muškarcima koji im nisu stalni partneri. Češći su seksualni odnosi u stalnim vezama između dvoje ljudi koji žive zajedno tokom ženinih neplodnih dana.

Za razliku od njih, parovi u kratkotrajnim vezama, ili koji ne žive zajedno, imaju češće seksualne odnose tokom ženine ovulacije. U jednom istraživanju se od parova zahtevalo da izmere količinu sperme u prezervativu. Sakupljena količina kod parova koji su živeli odvojeno, ili koji su bili u krtkotrajnim vezama, bila je duplo veća nego kod onih koji su živeli zajedno. Ovde je očigledan dokaz kako postoji kompeticija spermatozoida. Nisu samo muškarci, već su i njihovi spermatozoidi biološki programirani da se bore za partnerku ukoliko postoji mogućnost da je ona imala seksuallne odnose i sa drugim muškarcima.

Nisu rađena istraživanja, ali se pretpostavlja da bi se slično dogodilo i kod preljube. Postoji još jedno istraživanje o uticaju ženskog orgazma u borbi spermatozoida. Žene koje dožive orgazam zadržavaju veću količinu sperme i orgazam omogućava spermi da lakše dopre do materice. Na taj način se povećava mogućnost oplodnje. Slika zabrinutog muškarca, koga najviše brine koliko je partnerka uživala u zagrljaju suparnika, ovim medicinskim istraživanjem postaje sasvim opravdana i razumljiva. Jednostavnije rečeno – žena želi svom malobrojnom potomstvu da obezbedi najkvalitetniji genetski material. Biološka programiranost se ne završava na izboru partnera, već u nekim slučajevima kratkotrajne veze s više različitih partnera doprinose kvalitetnijem prirodnom odabiru. Istovremeno žena strepi od napuštanja, jer bi mukotrpno podizanje deteta bilo neizvesnije i teže ukoliko bi partner napustio porodični dom.

ui Prirodna lepota ženskog tela posle porođaja nu Situacije u kojima će se skoro svaka žena prepoznati Parfemi i venčanje Koji parfem odabrati za svadbu Trudnoća Da li žene posle porođaja postaju vanzemaljci?! ·