"Posmatrači"
KULTURA · film/TV

U Beogradu je pala poslednja klapa filma koji se bavi problemom trgovine ljudima, naročito među mlađom populacijom. „Posmatrači“ je igrani film reditelja Nikole Ljuce („Vlažnost“) koji za cilj ima podizanje svesti o trgovini ljudima koja je i dalje izuzetno prisutna u našem društvu, kao i predočavanje načina prevencije ove kriminalne radnje.

Kroz tri odvojene priče, kratki igrani film prati sudbine troje mladih ljudi koji postaju (potencijalne) žrtve u mreži trgovine ljudima. Posmatrači šalju jasnu poruku da, iako je danas teško odrastati jer zamke vrebaju na svakom ćošku, svaki mladi čovek mora da poveri sve svoje strahove, probleme i sumnje sa bližnjima ili stručnjacima. Pored snažne preventivne poruke, film želi da naglasi i potpuno odsustvo krivice koje žrtve nasilja i trgovine ljudima često osećaju i da ukaže na put izlečenja i pomoći žrtvama.

Film Posmatrači se realizuje u saradnji sa Unitas fondom, organizcijom Mikser, Ministarstvom prosvete i tehnološkim razvojem i Centrom za zaštitu žrtava trgovine ljudima. Premijerno prikazivanje filma zakazano je za 18. oktobar, Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima, na RTS-u.

Pored nacionalne TV frekvenicje, film će obići i veliki broj osnovnih školi širom Srbije, kako bi se podigla svest dece, ali i roditelja, nastvnika i čitave zajednice o trgovini ljudima i o tome kako ovu kriminalnu radnju sprečiti i iskoreniti. Reditelj filma je Nikola Ljuca, koji je poznat po filmu Vlažnost. Scenarijo potpisuje dramaturg i urednik redakcije dečjeg programa RTS-a Nataša Drakulić. Realizacija filma je pod direktivom Mikser produkcije.

Među glumcima svoje uloge u ovom ostvarenju će imati Vanja Ejdus, Aleksandar Đurica, Tamara Krcunovic, Radoje Čupić, Danica Radulović, Jovana Stević, a svoje prvo filmsko iskustvo u „Posmatračima“ će imati i mladi glumci iz pozorišta Dadov – Simona Sićović, Đjorđe Mišina, Katarina Živkoić, Maja Šumonja, Aleksandra Stajmenović, Janko Kovačevic, Jagoš Milošević, Nikolina Kokuneševski.

Nove britanske TV komedije Smeh na prvom mestu: Nove, britanske TV komedije Džejson Born Filmska recenzija: Povratak Jasona Bourna foto izvor: http://cdn4.thr.com/ „White Girl“: Eksplicitni portreti mladih Njujorčana Filmski festival Palić Filmski festival evropskog filma Palić – rekapitulacija i preporuke ·