_100113720_gettyimages-475215674-cover
U VAZDUHU · svet

Muzika trešti sa velikih zvučnika, oskudno odevene plesačice igraju u ritmu, dok publika pomno prati njihove pokrete i povremeno pokazuje svoje odobravanje uzvicima i zvižducima. Ako ste mislili da je ovo tipična scena iz striptiz bara, niste daleko od istine.

U nekim delovima Kine, međutim, sa nečim ovakvim ćete se susresti ni manje ni više nego na sahrani!

Početkom ove godine, kineske vlasti su ponovo pokušale da zabrane nastupe striptizeta na sahranama, svadbama i u blizini hramova, pod izgovorom da je takva praksa „vulgarna i ospcena“. I ranije je pokušavano da se stane na put ovom običaju u nekim ruralnim delovima Kine, ali bez uspeha.

Postavlja se pitanje zbog čega se striptizete uopšte angažuju da nastupaju na sahranama?

Po jednoj teoriji, one se zovu kako bi se povećala poseta ceremoniji sahranjivanja jer se veliki broj ljudi na pogrebu tumači kao znak da je preminula osoba bila poštovana od strane svojih sunarodnika.

Druga teorija vezuje ples egzotičnih igračica sa slavljenjem ljudske reprodukcije, dok prema poslednjoj teoriji angažovanje striptizeta ima za cilj da pokaže drugima bogatstvo porodice koja je organizovala sahranu.

Nije retkost da domaćinstva u seoskim sredinama Kine troše veliki deo svog dohotka na ovakve i slične zabavne sadržaje kada organizuju proslave, venčanja, ali i sahrane.

U Tajvanu je praksa zvanja striptizeta na sahrane još rasprostranjenija nego u Kini, s tim da se ona u ovoj zemlji više toleriše. Prošle godine je, na primer, na sahrani jednog lokalnog političara čak 50 plesačica igralo na krovovima džipova. On je inače na samrti rekao članovima svoje porodice da želi „spektakularnu sahranu koja izgleda kao san“.

Šta vi mi mislite o ovom neobičnom običaju? Da li je to pravi način za poslednji oproštaj od dragih preminulih osoba čak i kada je ekstravagantna sahrana sa striptizetama njihova poslednja želja?

23825035_1415280728570450_3036219210263953408_n-cover 5 najčudnijih festivala na svetu pexels-photo-346768-cover 8 stvari koje ne bi trebalo da radite u stranim zemljama big-domain-split-second-city-1-cover Atmosfera svetskih metropola u jednoj slici top-ten-cover Ove zemlje mogu očekivati najveći pad populacije · · ·