extra_large-1539180917-cover-image
U VAZDUHU · urban flash

Svi volimo dobru i zanimljivu iluziju koja nas prvo zbuni, a zatim zaintrigira da otkrijemo šta to nije u redu ili koje je boje ta čuvena haljina. Ovoga puta, nova iluzija će prevariti naš mozak da vidimo nešto što se uopšte nije ni desilo.

Na Kalifornijskom tehnološkom institutu osmislili su dve nove iluzije, pod nazivom Prividni zec i Nevidljivi zec. Njihova svrha je da pokažu kakav uticaj naša čula, u ovom slučaju vid i sluh, imaju na mozak i percepciju. Prvi je napravljen tako da se fokusirate na krstić na slici, dok se ispod njega prikazuju bljeskovi. Pogledajte video snimak i proverite koliko ste ih videli.

Većina ljudi na ovom snimku vidi tri bljeska, što se poklapa sa brojem zvučnih signala. Međutim, zapravo su postojala samo dva bljeska. Dva zvučna signala poklopila su se sa njihovim pojavljivanjem, a treći je uklopljen tačno između njih. Zbog njega se mozgu čini da je propustio još jedan bljesak i zato mi vidimo da treći bljesak postoji. Objašnjenje ovoga se vidi na sledećoj slici.

Druga iluzija zasnovana je na istom principu, samo što ovog puta postoje tri bljeska a čuju se samo dva zvučna signala. U tom slučaju, mozgu se čini da su postojala samo dva bljeska, jer ih ponovo asocira sa ovim signalima. Ključ obe iluzije je u brzini i opterećivanju mozga podacima koji dolaze od očiju i ušiju. Tada on koristi pretpostavke o okruženju za rešavanje perceptivnih problema, iako nas to može prevariti lažnim prikazima. Naučnici žele da otkriju što više tih načina kako bismo bolje razumeli kako mozak odlučuje šta je stvarno.


Najbolji prijatelji Istopolni prijateljski seks? photo-1533350436817-86c141951b65 5 najčešćih mitova o vezama 3 načina da 3 načina da poboljšate svoju vezu ovog oktobra photo-1471377375227-29eb574e942b 5 životnih istina koje svaki muškarac mora da prihvati · · · · ·