yura-fresh-760055-unsplash
U VAZDUHU · tech/web

Vlasnici Android telefona upozoreni su na 22 sumnjive aplikacije koje troše vreme trajanja baterije, i mogu da vam uvećaju telefonski račun. Aplikacije „clickfraud” pretvaraju se da su najobičnije kao i sve ostale na Google Play Store-u, ali tajno izvode kriminalne radnje. Stručnjaci u sigurnosnoj firmi Sophos pronašli su 22 takve aplikacije, koje su kolektivno preuzete više od 22 miliona puta.

Ovo uključuje i jednu nezakonitu aplikaciju za baterijsku lampu koja je prikupila milion preuzimanja – pre nego što je izbrisana iz Google Play prodavnice. Aplikacije stvaraju nevidljive oglase i varaju oglašivače da korisnici zaista ulaze u njihove reklame.

Oglasi se zapravo ne pojavljuju za korisnika – što znači da ih oni ne vide. Umesto toga, oglasi se pojavljuju u skrivenom prozoru pretraživača. Zlonamerni softver zatim simulira interakciju korisnika sa oglasom, pretvarajući se da je interakcija legitimna.

Iz perspektive korisnika, ove aplikacije troše bateriju telefona i mogu prouzrokovati prekoračenje podataka jer aplikacije stalno rade i komuniciraju sa serverima u pozadini.

Običnim korisnicima koji nemaju tehničkog znanja, jako je teško da uoče da nešto nije u redu. Znakovi upozorenja mogu biti povećana upotreba podataka i brzo pražnjenje baterije, ali ih je teško povezati sa spornim aplikacijama.

Postoji još jedan problem, a to su recenzije korisnika. Mnoge aplikacije nisu imale nikakvih negativnih komentara zato što korisnici ne znaju da je išta loše. To znači da će više ljudi verovatno preuzeti aplikacije u budućnosti.

Google je uklonio sporne aplikacije iz Play prodavnice, ali one još uvek mogu da funkcionišu ako ste ih već instalirali.

_107275833_capture Nemački cirkus koristi 3D holograme umesto pravih životinja Samsung Curved Gaming Monitor CRG527_1 Samsung predstavio zakrivljeni monitor za video igre CRG5 sa G-sync tehnologijom i brzinom osvežavanja od 240 Hz Smart Saving 2 Samsungov recept za moderan život b1c0a3dd833c972319c76afa32e60504 Znate li zašto se Bluetooth baš tako zove? · · · ·