Jeanne Moreau
KULTURA · film/TV

Jedna od najvećih francuskih filmskih zvezda Jeanne Moreau preminula je u 89. godini.

Moreau je najpoznatija po svojoj ulozi u filmu Žil i Džim iz 1962, reditelja Francoisa Truffauta. Osvojila je veliki broj nagrada između ostalog Zlatnu palmu za film Sedam dana, sedam noći, kao i BAFTA nagradu za film Viva Maria!.

Svoju karijeru započela je 1947 u pozorištu i ubrzo je postala jedna od vodećih glumica u pozorištu Comédie-Française. Sarađivala je sa poznatim rediteljima, između ostalog s Michelangelom Antonionijem (La Notte, Beyond the Clouds), Luisom Bunjuelom (Dnevnik sobarice), Luijem Malom (Lift za gubilište) i Orsonom Wellesom (Proces, Chimes at Midnight).

Pored glume, Moreau se bavila pevanjem, objavila je nekoliko albuma i nastupala u Karnegi holu s Frenkom Sinatrom.

Odajući počast preminuloj glumici, aktuelni francuski predsednik Emanuel Macron izjavio je da je “Moreau živela film”, kao i da je bila slobodan duh koji se bunio protiv uspostavljenog sistema.

stallone_cover 5 najgore odglumljenih scena u istoriji filma o-breaking-bad-facebook Najbolje serije u poslednjih 10 godina ready_player_one.0_cover Ready Player One: Kako Spielberg vidi generaciju rođenu 2025 Alias Grace Pogledajte trejler za novu seriju “Alias Grace” na servisu Netflix ·